Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Sodelovanje zasebnega podjetja pri razvojnem projektu v Afriki

Slovenija z mednarodnim razvojnim sodelovanjem prispeva k bolj uravnoteženemu in pravičnemu svetovnemu razvoju ter prevzema soodgovornost za odpravo revščine in doseganje trajnostnega razvoja. Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije si kot nacionalni koordinator mednarodnega razvojnega sodelovanja prizadeva za učinkovitost projektov v partnerskih državah, pri čemer je ključnega pomena tudi vključevanje novih partnerjev, predvsem zasebnega sektorja. Ministrstvo vključevanje zasebnega sektorja spodbuja tudi v okviru projektov nevladnih organizacij, izbranih preko javnih razpisov, kjer vključevanje zasebnega sektorja pri ocenjevanju projektov spodbujamo z dodatnimi točkami. Na zadnjem javnem razpisu je bil izbran projekt Slovenske karitas v Ruandi. Sodelujejo z lokalnim partnerjem in s slovenskim podjetjem Damahaus Prestige d.o.o.

 

 

 

Zakaj smo se kot podjetje Damahaus Prestige d.o.o. odločili sodelovati pri razvojnem projektu Slovenske karitas v Ruandi?

 

Podjetje Damahaus Prestige d.o.o. že sedem let aktivno deluje v dveh afriških državah, in sicer v Gani in Ruandi. Za sodelovanje pri razvojnem projektu Slovenske karitas v Ruandi smo se odločili iz dveh razlogov. Prvi je poslovne narave, saj nam socialna dejavnost v teh deželah omogoča pot do tistih ljudi, s katerimi je kasneje lažje vzpostaviti poslovno sodelovanje. Drugi razlog pa je, da na nek način želimo pomagati z našim znanjem in tehnologijo pri razvoju, da bodo domačini prepoznali svojo vrednost in skozi poslovne dejavnosti videli tudi svojo svetlo prihodnost in možnosti za boljše življenje.
 
Projekt mednarodnega razvojnega sodelovanja "Učinkovitejša raba virov za trajnostno preživetje v okrožju Karongi v Ruandi", pri katerem sodelujemo, poteka v letih 2018-2020. Projekt poteka v partnerstvu med Slovensko karitas in Caritas Rwanda, kot zunanji partner projekta pa sodeluje naše podjetje Damahause Prestige d.o.o.

 

Projekt je namenjen 600 najbolj ranljivim družinam (predvsem ženskam in dekletom) iz 12 lokalnih skupnosti v okrožju Karongi. Projekt jim preko različnih dejavnosti omogoča boljše pogoje za preživetje in življenje, in sicer dejavnosti za izboljšanje kmetijskih praks; usposabljanje in podpora za zagon lastne dejavnosti, ki prinaša dohodek; ozaveščanje o učinkoviti rabi naravnih virov, izdelava teras in nasaditev dreves, zagotovitev sončnih celic in učinkovitih kuhalnikov itd. Skupna vrednost projekta je 238.400 evrov, od tega ga Ministrstvo za zunanje zadeve RS financira v vrednosti 200.000 evrov, podjetje Damahaus Prestige d.o.o. z materialnim (in-kind) prispevkom v vrednosti 17.000 evrov, Slovenska karitas pa prispeva 21.400 evrov.

 

S strani podjetja Damahaus Prestige d.o.o. bomo omogočili nakup in organizacijo prevoza petih hidravličnih preš in "know-how" za izdelavo "stisnjenih" opek iz zemlje (mrtvice) iz Slovenije v Ruando. Od tega bosta dve preši donacija našega podjetja. Preden bomo poslali preše v Ruando, letos julija, bosta dva predstavnika Caritas Rwanda pripotovala v Slovenijo in preko tritedenskega usposabljanja pridobila znanja za izvedbo celotnega postopka izdelave opek s pomočjo preš. Ko se bosta vrnila v Ruando in bodo tja prispele tudi preše, bosta pridobljeno znanje o izdelavi opek prenesla na druge izbrane predstavnike tamkajšnjih lokalnih skupnosti. Sledilo bo izdelovanje opek, in ko jih bodo izdelali zadostno količino, bova predstavnika Damahaus Prestige d.o.o. odpotovala v Ruando in nadaljevala z usposabljanjem. Sodelavce Caritas in predstavnike lokalnih skupnosti bova naučila dodatnih spretnosti ter tudi, kako zgraditi hišo z izdelanimi opekami. Ta dejavnost je izvrstna priložnost, saj lokalnemu prebivalstvu lahko dolgoročno prinaša možnosti za zaslužek in s tem za preživetje. S sodelovanjem v omenjenem projektu pa bomo v Damahaus Prestige imeli priložnost predstavitve podjetja lokalni partnerici Caritas Rwanda ter preko nje lokalnim avtoritetam v Ruandi. Za evropska podjetja je sodelovanje s humanitarnimi organizacijami, kot je Karitas, na afriškem trgu skoraj edina in pogosto najuspešnejša pot do uspešnega posla. V takih projektih pridobiš zaupanje lokalnih oblasti, obenem pa prideš do pravih kontaktov. Caritas Rwanda ima odličen ugled in vpliv v tej državi in je za vsako podjetje lahko trdna in stabilna referenca. Na ta način lahko zelo hitro in učinkovito pridemo do zaupanja lokalnih oblasti in s tem do lokalnega trga. Menimo, da Afrika omogoča hiter razvoj podjetjem, ki razumejo "social business". Po več letih delovanja na teh trgih vidimo odlično poslovno priložnost, ki nam je bila ponujena s sodelovanjem v projektu Slovenske karitas.

 

Marko Štirn, direktor podjetja Damahaus prestige d.o.o.