Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenija predstavlja logistični in transportni sektor na enem največjih sejmov na svetu

Münche, 5. junij 2019 - V sodelovanju SPIRIT Slovenija, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Generalnega konzulata Republike Slovenije v Münchnu poteka celovita predstavitev slovenskih logističnih in transportnih podjetij na sejmu "Transport-Logistic 2019". Ta sejem, ki tradicionalno na dve leti poteka na münchenskem sejmišču, je zagotovo eden največjih te vrste ne le v Evropi pač pa tudi v globalnih okvirih. Na sejmu se na skupnem paviljonu z več kot 240 m2 predstavlja 19 slovenskih logističnih in transportnih podjetij. Posebej v segmentu železniške ponudbe pa se predstavlja tudi gospodarska družba Slovenskih Železnic. Slovenska podjetja se predstavljajo pod skupnim sloganom Slovenije: »Green, Creative, Smart« (Zelena, Kreativna, Pametna).

 

Sejem "Transport-Logistic 2019" je odprl Andreas Scheuer, nemški zvezni minister pristojen za gradbeništvo, promet in digitalno infrastrukturo. Slovensko delegacijo je na otvoritvi sejma vodil Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je potem odprl tudi slovenski paviljon in gostil sprejem za sodelujoča slovenska podjetja in njihove poslovne partnerje.

 

Minister Počivalšek je v nagovoru ob otvoritvi slovenskega paviljona konkretno izpostavil tri prednosti slovenskega logističnega in transportnega sektorja. Kot prvo je poudaril geostrateško pozicijo: »Slovenija ima centralno geografsko lego v osrčju Evrope. Z moderno infrastrukturo in pristaniščem Koper povezujemo gospodarstvo Srednje in Vzhodne Evrope z Daljnim Vzhodom.« K temu je dodal: »Slovenija izvozi več kot 80% vsega, kar proizvede. Zato ima naš logistični in transportni sektor dolgo tradicijo in sodobno znanje.« In kot tretjo prednost je poudaril aktivnosti države za nadaljnjo nadgradnjo infrastrukture, kot so povečanje kontejnerskega terminala Luke Koper, gradnja drugega tira Koper – Divača ter druge cevi Karavanškega predora.

 

Na zadnji izvedbi sejma Tranport Logistic leta 2017 je sodelovalo več kot 2100 razstavljalcev iz 62 držav. Takrat je sejem obiskalo več kot 60.000 obiskovalcev iz 123 držav in regij. Na letošnji izvedbi sejma pa organizatorji pričakujejo 10 % porast udeležbe.

 

Minister Počivalšek je z delegacijo obiskal sejem v okviru dvodnevnega delovnega obiska na Bavarskem v Nemčiji, katerega namen je krepiti nadaljnje gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo. V okviru obiska se je minister Počivalšek z delegacijo srečal tudi z namestnikom bavarskega ministrskega predsednika in deželnim ministrom za gospodarske zadeve, regionalni razvoj in energijo Hubertom Aiwangerjem.