Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenski forum o odgovornem poslovnem ravnanju in človekovih pravicah v gospodarstvu

Ljubljana, 24. maj 2019 - Ministrstvo za zunanje zadeve bo skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo v petek 31. maja 2019 organiziralo Slovenski forum o odgovornem poslovnem ravnanju in človekovih pravicah v gospodarstvu.

 

Glavni namen foruma je promocija Nacionalnega akcijskega načrta RS za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu, s tem pa zagotoviti uresničevanje Smernic OZN za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu na nacionalni ravni.

 

Forum je namenjen predstavnikom podjetij, ki gojijo kulturo spoštovanja človekovih pravic pri poslovanju in znajo to vnovčiti kot prednost pri poslovanju. Uvodoma bodo zbrane nagovorili minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Aleš Cantarutti, generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc in varuh človekovih pravic Peter Svetina. 

 

S predavatelji iz Švice, Francije, Združenega kraljestva in Slovenije bo pojasnjeno, zakaj je spoštovanje človekovih pravic za podjetja pomembno. Predstavljene bodo izkušnje Švice in prve izkušnje Slovenije pri izvajanju nacionalnega akcijskega načrta za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu, Smernice OECD za večnacionalne družbe, francoski zakon o obveznem skrbnem pregledu človekovih pravic za velika podjetja, prizadevanja za preprečevanje diskriminacije na delovnem mestu in Smernice za izvajanje skrbnega pregleda človekovih pravic v gospodarstvu. Pojasnjen bo tudi pomen spoštovanja človekovih pravic pri poslovanju v povezavi z mednarodnimi arbitražami in mednarodnimi javnimi razpisi ter predstavljene prve dobre prakse slovenskih podjetij.

 

Na forumu bo sedem velikih slovenskih podjetij slavnostno podpisalo Zavezo k spoštovanju človekovih pravic pri poslovanju.

 

Več:

https://www.gzs.si/Dogodki/31-05-2019/slovenski-forum-o-odgovornem-poslovnem-ravnanju-in-clovekovih-pravicah-v-gospodarstvu

 

 

Medijski program:

 

9.00 – 9.30 Uvodni nagovor ministra za zunanje zadeve dr. Miro Cerarja

 

9.30 – 10.00 Podpisovanje "Zaveze k spoštovanju človekovih pravic pri poslovanju"

 

10.00 – 10.45 Zakaj je spoštovanje človekovih pravic pomembno za podjetja

 

10.45. -11.30 Izvajanje nacionalnega načrta za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu

 

11.30 – 12.00 Odmor

 

12.00 – 13.30 Predstavitev OECD Nacionalne kontaktne točke Slovenije in Smernic OECD za večnacionalne družbe

 

FOTOTERMIN

 

Kraj: GZS, Dimičeva ulica 13, Ljubljana, dvorana A (I nadstropje)

 

INFORMACIJA ZA MEDIJE

 

Predstavnike medijev prosimo, da svoj interes za medijsko pokrivanje obiska sporočijo najkasneje do ČETRTKA, 30. maja 2019, do 11. ure na elektronski naslov: pr.mzz@gov.si, z naslovom sporočila PRESS –GOSPODARSKI FORUM in pri tem navedejo naslednje podatke:

 

 - ime in priimek

 - naziv medijske ustanov