Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Tudi v tem šolskem letu uspešno zaključena šolska in vrstniška mediacija

Ljubljana, 17. maj 2019 - ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti (ITF) je uspešno zaključil drugo fazo projekta na področju šolske in vrstniške mediacije v Bosni in Hercegovini. Projekt sta sofinancirala Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije s sredstvi mednarodnega razvojnega sodelovanja ter Republika Koreja.

 

Projekt uvajanja mediacije v šolski sistem je bil prvič izveden v šolskem letu 2017/2018 na podlagi več kot 10-letnih pozitivnih izkušenj v slovenskih osnovnih šolah. Do sedaj je bilo v Bosni in Hercegovini usposobljenih 27 učiteljev, od tega 9 učiteljev trenerjev in približno 100 vrstniških mediatorjev.

 

Osnovni cilj projekta je prenos znanja in izvajanja mediacijskih metod, ki se lahko uporabljajo pri reševanju vsakodnevnih konfliktnih situacij, ki se pojavljajo med učenci in učitelji ter med vrstniki samimi. Sodelujoči so se naučili komunikacijskih veščin, ki jih bodo lahko koristno uporabili tudi v nadaljnjem življenju izven šolskega okolja. S krepitvijo zmogljivosti na področju mediacije, šole postajajo spodbujevalci strpnosti, človekovih pravic, raznolikosti in sprave, s čemer pomembno prispevajo k izgradnji dolgotrajnega miru.

 

Poleg samostojnega izvajanja šolske in vrstniške mediacije v šolah, ki jo izvajajo učitelji trenerji na podlagi pridobljenega znanja, bo mediacija vključena tudi v letne delovne načrte šol. K dolgoročnim učinkom projekta bi bistveno prispevalo nadaljevanje izobraževanja in usposabljanja pedagoškega kadra in učencev, zato Slovenija načrtuje nadaljevanje izvajanja projekta tudi v naslednjem šolskem letu in ga širiti še na druge osnovne šole v Bosni in Hercegovini ter pozneje tudi širše.

 

Učitelji in učenci osnovnih šol, ki so sodelovali pri projektu, so na zaključni prireditvi v Doboju prejeli certifikate o opravljenem izobraževanju, ki jim jih je predala Nj. Eksc. Zorica Bukinac, veleposlanica Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini ter predstavniki ITF.