Skoči na vsebino

NOVICA

Minister dr. Cerar gostil ministrico za zunanje zadeve Srednjeafriške republike Sylvie Baïpo-Temon

Ljubljana, 15. maj 2019 – Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je danes gostil ministrico za zunanje zadeve Srednjeafriške republike Sylvie Baïpo-Temon, ki se udeležuje 8. mednarodne konference Dan Afrike.

 

Ministra sta v pogovoru obravnavala možnosti za dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Srednjeafriško republiko. Tokratni obisk ministrice za zunanje zadeve Srednjeafriške republike je prvi obisk med državama po podpisu sporazuma o vzpostavitvi diplomatskih odnosov leta 2017. Ministrica je predstavila tudi razmere v državi po sklenitvi mirovnega sporazuma februarja letos, s katerim se odpirajo priložnosti za vzpostavitev dvostranskega sodelovanja na številnih področjih.

 

Ministra sta se dogovorila za preučitev možnosti za sodelovanje med državama na gospodarskem področju, zlasti na področju kmetijstva, upravljanja z vodami, prehrambne industrije, farmacevtike, telemedicine in ICT. Izpostavljene so bile tudi možnosti za sodelovanje ITF pri odpravljanju posledic konflikta v Srednjeafriški republiki, v kateri po omenjenem podpisu mirovnega sporazuma med vlado in uporniki poteka proces obnove.

 

Ministra sta obravnavala tudi možnosti za krepitev sodelovanja v okviru mednarodnih organizacij.