Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Cerar gostil ministrico za zunanje zadeve Srednjeafriške republike Sylvie Baïpo-Temon

Ljubljana, 15. maj 2019 – Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je danes gostil ministrico za zunanje zadeve Srednjeafriške republike Sylvie Baïpo-Temon, ki se udeležuje 8. mednarodne konference Dan Afrike.

 

Ministra sta v pogovoru obravnavala možnosti za dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Srednjeafriško republiko. Tokratni obisk ministrice za zunanje zadeve Srednjeafriške republike je prvi obisk med državama po podpisu sporazuma o vzpostavitvi diplomatskih odnosov leta 2017. Ministrica je predstavila tudi razmere v državi po sklenitvi mirovnega sporazuma februarja letos, s katerim se odpirajo priložnosti za vzpostavitev dvostranskega sodelovanja na številnih področjih.

 

Ministra sta se dogovorila za preučitev možnosti za sodelovanje med državama na gospodarskem področju, zlasti na področju kmetijstva, upravljanja z vodami, prehrambne industrije, farmacevtike, telemedicine in ICT. Izpostavljene so bile tudi možnosti za sodelovanje ITF pri odpravljanju posledic konflikta v Srednjeafriški republiki, v kateri po omenjenem podpisu mirovnega sporazuma med vlado in uporniki poteka proces obnove.

 

Ministra sta obravnavala tudi možnosti za krepitev sodelovanja v okviru mednarodnih organizacij.