Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državni sekretar Božič gostil namestnika ministra za zunanje zadeve Gane Tijanija

 

 

Ljubljana, 15. maj 2019 – Državni sekretar Dobran Božič je danes ob robu 8. mednarodne konference Dan Afrike gostil namestnika ministra za zunanje zadeve in razvoj Republike Gane Mohammada Habibuja Tijanija, s katerim sta podpisala Memorandum o gospodarskem sodelovanju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Gana. Gana se že nekaj let aktivno udeležuje Dneva Afrike, letos pa se je dogodka ponovno udeležila z močno delegacijo.

 

Sogovornika sta osrednjo pozornost v pogovorih namenila dvostranskim odnosom, s poudarkom na krepitvi gospodarskega sodelovanja, sodelovanja na multilateralni ravni in sodelovanju med EU in Gano. Poudarila sta dobre odnose med državama, ki sta februarja lani praznovali 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Sodelovanje med Slovenijo in Gano je sicer že tradicionalno - slovenska podjetja v Gani uspešno delujejo že vrsto let.

 

V okviru dvostranskega sodelovanja sta sogovornika pregledala dosedanje sodelovanje, zlasti na gospodarskem področju, ter obravnavala možnosti za njegovo nadgradnjo. Posebej sta se zavzela za sodelovanje na področjih kmetijstva, avtomobilske industrije in tehnologije za pridelavo in predelavo hrane. Ganska stran je izpostavila potrebo po investicijskih vlaganjih v industralizacijo Gane s ciljem povečati dodano vrednost in prekiniti izvoz naravnih virov, pri čemer lahko Slovenija ponudi tehnologijo in znanje. Od ostalih področij sta zlasti izpostavila izobraževanje (učenje na daljavo) in sodelovanje na področju trajnostnega razvoja, vključno s čebelarstvom, in okoljskih tehnologij.   

 

Ob obisku namestnika ministra Tijanija je bil podpisan Memorandum o gospodarskem sodelovanju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Gana državama, v katerem so identificirana ključna področja za nadaljnje aktivnosti. To so kmetijstvo, energetika, trgovina, industrija, zlasti živilska, inovacije znanstvena tehnologija, turizem in kultura.

 

Pogovor je tekel tudi o krepitvi sodelovanja na multilateralnem področju. Tako Slovenija kot Gana si namreč prizadevata za učinkoviti multilateralizem. Pri tem je državni sekretar Božič predstavil prednostna področja delovanja Slovenije v okviru mednarodnih organizacij, zlasti v OZN in v Svetu za človekove pravice.