Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

V Ljubljani se je začela 8. mednarodna konferenca Dan Afrike

Ljubljana, 15. maja 2019 - Z uvodnim nagovorom ministra za zunanje zadeve dr. Miroslava Cerarja, ki so mu sledili nagovori drugih visokih gostov, se je v Ljubljani začela 8. mednarodna konferenca Dan Afrike v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije in partnerjev. Poleg ministra dr. Cerarja so zbrane goste iz številnih afriških in evropskih držav nagovorili tudi minister za zunanje zadeve Zelenortskih otokov Luis Filipe Lopes Tavares, ministrica za zunanje zadeve Srednjeafriške republike Sylvie Baïpo-Temon  ter namestnik ministra za zunanje zadeve in regionalno integracijo Gane Mohammad Tijani. Sedaj že tradicionalna konferenca je namenjena ohranjanju in poglobitvi sodelovanja Slovenije z afriškimi državami na političnem, gospodarskem in drugih področjih.

 

Minister dr. Cerar je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da konferenca, ki je postala tradicionalen dogodek v slovenskem političnem in gospodarskem okolju, potrjuje odločenost Slovenije za nadaljnjo krepitev sodelovanja z državami afriškega kontinenta na politični, gospodarski in kulturni ravni.


˝Danes svet zaznamuje izjemna medsebojna povezanost in odvisnost. To ima sicer številne prednosti, a prinaša tudi nove izzive, tako regionalne kot globalne, ki zahtevajo močnejša partnerstva in skupne pristope'', je poudaril minister in dodal, da trajnostni razvoj ni mogoč brez miru in stabilnosti, demokracije in spoštovanja človekovih pravic. V ta namen si Slovenija prizadeva za udejanjanje svetovnih trajnostnih razvojnih ciljev Agende 2030 in v skladu s tem tudi podpira Agendo 2063 Afriške unije.

 

Minister se je uvodoma zavzel, ''da bi se dobri odnosi med Slovenijo in afriškimi državami še okrepili z novimi oblikami dvostranskega političnega, gospodarskega in razvojnega partnerstva''. V zvezi s tem je izpostavil današnji podpis memoranduma o soglasju na področju gospodarskega sodelovanja med Vlado RS in Vlado Republike Gane.


V zvezi s krepitvijo sodelovanja z afriškimi državami je minister še poudaril, da je Ministrstvo za zunanje zadeve pripravilo petletni srednjeročni načrt sodelovanja Slovenije z državami Podsaharske Afrike na podlagi že obstoječega Okvirja za sodelovanje Slovenije s Podsaharsko Afriko, ki ga Slovenija dejavno uresničuje.

 

Minister je napovedal, da bo v središču letošnje konference prihodnost afriško-evropskih odnosov in sodelovanja ob upoštevanju demografskih sprememb, zaposlitvenih možnosti in migracijskih vzorcev. Veliko pozornost bo konferenca namenila tudi vključujoči gospodarski rasti, razvoju človeškega kapitala in ustvarjanju delovnih mest.

 

Popoldanski panel, na katerem bodo imeli uvodne nagovore minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj Gane dr. Ibrahim Mohammed Awal, in državni sekretar mag. Dobran Božič, bo namenjen predstavitvi potenciala afriških trgov ter ponudbi inovativnih in visokotehnoloških rešitev slovenskega gospodarstva in bo prispeval k utrjevanju gospodarskih vezi in navezovanju novih, še tesnejših poslovnih stikov med slovenskimi in afriškimi podjetji. Poudarek bo na predstavitvi gospodarskih okolij Gane in Etiopije.

 

Drugi dan konference bodo tuje delegacije obiskale izbrana slovenska podjetja. Poseben poudarek bo namenjen čebelarstvu in čebeljim pridelkom. Organiziran bo obisk novoustanovljene Slovenske čebelarske akademije.

 

Ob robu konference bo od 13. do 20. maja 2019 v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, Slovenskim etnografskim muzejem, Velenjskim muzejem, Zavodom Afriška vas, Mestno knjižnico Ljubljana, Slovensko kinoteko in afriško diasporo v Ljubljani potekal pester spremljevalni kulturni program.