Skoči na vsebino

NOVICA

Minister dr. Cerar gostil Njegovo kraljevo visokost princa Edwarda grofa Wesseškega

Ljubljana, 14. maj 2019 – Zunanji minister dr. Cerar je nocoj na večerji gostil Njegovo kraljevo visokost princa Edwarda grofa Wesseškega, ki je v Sloveniji na dvodnevnem obisku. Princ Edward je Slovenijo že obiskal leta 2013, takrat ga je spremljala soproga Sophie.

 

Sogovornika sta v pogovoru potrdila, da sta državi v 27 letih diplomatskih odnosov, posebno pa od vstopa Slovenije v Evropsko unijo in zvezo Nato leta 2004, oblikovali odlično dvostransko sodelovanje tako na evropski ravni kot v okviru zavezništva. Družijo nas skupne evropske vrednote in tradicija, delimo sorodne poglede na pomen ohranjanja miru, varnosti in blaginje v svetu, predvsem v Jugovzhodni Evropi ter na krepitev demokracije in vladavine prava za učinkovito večstransko sodelovanje držav tako v okviru OZN kot drugih forumih.

 

Minister Cerar in princ Edward sta v pogovorih še izmenjala mnenja glede stanja v regiji ter v širši evropski okolici. Beseda je tekla tudi o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, glede katerega je minister Cerar menil, da nov predlog podaljšanja, kot ga je potrdil Evropski svet, daje dobre možnosti za potrditev Sporazuma o izstopu, pri čemer računamo na politično preudarnost britanskega parlamenta.