Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Cerar gostil Njegovo kraljevo visokost princa Edwarda grofa Wesseškega

Ljubljana, 14. maj 2019 – Zunanji minister dr. Cerar je nocoj na večerji gostil Njegovo kraljevo visokost princa Edwarda grofa Wesseškega, ki je v Sloveniji na dvodnevnem obisku. Princ Edward je Slovenijo že obiskal leta 2013, takrat ga je spremljala soproga Sophie.

 

Sogovornika sta v pogovoru potrdila, da sta državi v 27 letih diplomatskih odnosov, posebno pa od vstopa Slovenije v Evropsko unijo in zvezo Nato leta 2004, oblikovali odlično dvostransko sodelovanje tako na evropski ravni kot v okviru zavezništva. Družijo nas skupne evropske vrednote in tradicija, delimo sorodne poglede na pomen ohranjanja miru, varnosti in blaginje v svetu, predvsem v Jugovzhodni Evropi ter na krepitev demokracije in vladavine prava za učinkovito večstransko sodelovanje držav tako v okviru OZN kot drugih forumih.

 

Minister Cerar in princ Edward sta v pogovorih še izmenjala mnenja glede stanja v regiji ter v širši evropski okolici. Beseda je tekla tudi o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, glede katerega je minister Cerar menil, da nov predlog podaljšanja, kot ga je potrdil Evropski svet, daje dobre možnosti za potrditev Sporazuma o izstopu, pri čemer računamo na politično preudarnost britanskega parlamenta.