Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Zunanji minister dr. Cerar gosti na delovnem obisku zunanjega in obrambnega ministra Zelenortskih otokov Tavaresa

Ljubljana, 14. maj 2019 - Zunanji minister dr. Miro Cerar se je danes srečal z ministrom za zunanje zadeve in sodelovanje ter ministrom za obrambo Zelenortskih otokov Luísem Filipejem Tavaresom, ki je na delovnem obisku v Sloveniji. Sogovornika sta ocenila, da sta državi v preteklih letih vzpostavili dobre in prijateljske odnose, ki so jih v zadnjih letih še posebej zaznamovali uspešno izvedeni projekti razvojne pomoči v tej zahodnoafriški otoški državi.

 

Zelenortske otoke je Slovenija uvrstila med prioritetne države na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja v Afriki že leta 2011. Med leti 2011 in 2018 je na Zelenortskih otokih potekal projekt telemedicine in e-zdravja. Slovenija ga je iz sredstev mednarodnega razvojnega sodelovanja financirala v skupni višini 1,4 milijona evrov. V okviru projekta, ki velja za enega najuspešnejših, je bilo vzpostavljenih 14 centrov za telemedicino na vseh devetih naseljenih otokih. Poleg tega je Slovenija podelila dve štipendiji za dodiplomski študij medicine dveh študentk z Zelenortskih otokov v Sloveniji.

 

Ministra sta se strinjala, da skupni razvojni projekti predstavljajo odličen primer povezovanja interesov in učinkovitega sodelovanja med državama ter med evropsko in afriško celino. Minister dr. Cerar je izrazil željo, da bi se v prihodnosti okrepilo tudi gospodarsko sodelovanje med državama. Pri tem je izpostavil predvsem področje upravljanja z vodami in nekatere segmente trajnostnega razvoja. Tako sta se sogovornika zavzela za krepitev dvostranskega sodelovanja na več področjih, kot so energetika in obnovljivi viri energije, okoljske tehnologije, prehrambena industrija, farmacevtska industrija, zdravstvo in turizem.  


Ministra sta ocenila, da državi tradicionalno dobro sodelujeta tudi v okviru mednarodnih organizacij in multilateralnih mehanizmov, ter potrdila interes za nadaljnje sodelovanje na tem področju. Minister Tavares je zagotovil, da bodo Zelenortski otoki Slovenijo še naprej odločno podpirali na regionalni in multilateralni ravni v okviru Združenih narodov ter pri njenih stikih z Afriško unijo in Gospodarsko skupnostjo zahodnoafriških držav (ECOWAS), katerih članica so.

 

Minister Tavares bo ob robu obiska jutri nagovoril udeležence 8. mednarodne konference Dan Afrike.