Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

8. mednarodna konferenca Dan Afrike

V hotelu Union bo 15. maja 2019 potekala 8. mednarodna konferenca Dan Afrike. Osrednje teme letošnje konference bodo gospodarska preobrazba, vključenost in delovna mesta s poudarkom na vlogi evropsko-afriškega partnerstva ter gospodarsko povezovanje Slovenije in afriških držav. Uvodnim nagovorom visokih slovenskih in afriških predstavnikov bodo sledili trije vsebinski paneli, drugi dan konference bodo gostje obiskali  Slovensko čebelarsko akademijo in nekatera slovenska podjetja.

 

Letos bodo udeležence uvodoma nagovorili zunanji minister dr. Miro Cerar, minister za zunanje zadeve in sodelovanje ter minister za obrambo Zelenortskih otokov Luís Filipe Tavares kot tudi namestnik ganske ministrice za zunanje zadeve in regionalno integracijo Mohammad Habibu Tijani.

 

Nagovorom bodo sledili trije vsebinski paneli, na katerih  bodo svoje poglede predstavili politiki in diplomati, predstavniki mednarodnih institucij in organizacij, podjetniki, strokovnjaki s področja ekonomije in zaposlovanja, predstavniki mladinskih iniciativ in drugi.

 

V prvem panelu "Prebivalstvo, zaposlovanje in migracijski trendi v Evropi in Afriki" bodo govorci ob upoštevanju razlik glede starosti in spola razpravljali o posledicah demografskih napovedi tako za Afriko kot Evropo ter o prihodnjih potrebah in izzivih, ki jih porajajo. Posebna pozornost bo posvečena razvoju človeškega kapitala, kar vključuje kakovostno izobraževanje, tehnično in poklicno izobraževanje ter usposabljanje in razvijanje veščin, da bi bilo mogoče zadostiti zahtevam spreminjajočega se trga dela. Razpravljali bodo tudi o spodbudnem okolju za pospeševanje dostojnega dela in produktivne zaposlenosti ter o dinamiki gospodarskih migracij in »bega možganov«. Ta vprašanja bodo obravnavana tudi v kontekstu verjetnih posledic podnebnih sprememb.

 

Na drugem panelu konference z naslovom "Doseganje vključujoče in trajnostne rasti" bodo govorci raziskovali, kako doseči širše zastavljeno in bolj vključujočo rast ob hkratnem zmanjševanju neenakosti in revščine. Razprave se bodo prav tako dotaknile politik in pobud za spodbujanje in vzdrževanje odgovornega upravljanja, vključno z vlogo civilne družbe. Diskusija bo tekla o možnostih izboljšanja poslovnega okolja, vlogi zasebnega sektorja in spodbujanju odgovornih poslovnih praks znotraj regij in med njimi. Panel bo nadalje obravnaval še vključujočo in trajnostno industrializacijo, potrebe po civilni infrastrukturi, krožno gospodarstvo, kulturne in kreativne industrije.

 

Tretji panel je namenjen poglabljanju gospodarskega sodelovanja in iskanju investicijskih in drugih priložnosti za slovenska podjetja v Afriki in obratno. Afriške države hitro sprejemajo nove pristope in inovativne tehnologije, izvajajo prestrukturiranje gospodarstva, nadgrajujejo infrastrukturo, izboljšujejo okoljski vidik trajnostne industrijske proizvodnje in si prizadevajo za boljšo digitalno povezljivost. Ti trendi ustvarjajo nove priložnosti za sodelovanje, zato bodo o njih razpravljali in jih podrobneje preučili tudi udeleženci konference.

 

Drugi dan konference bodo tuje delegacije lahko obiskale izbrana slovenska podjetja. Poseben poudarek bo namenjen čebelarstvu in čebeljim pridelkom. Organiziran bo obisk novoustanovljene Slovenske čebelarske akademije.

 

Ob robu konference bo od 13. do 20. maja 2019 v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, Slovenskim etnografskim muzejem, Velenjskim muzejem, Zavodom Afriška vas, Mestno knjižnico Ljubljana, Slovensko kinoteko in afriško diasporo v Ljubljani potekal pester spremljevalni kulturni program.

 

Celoten program z vsemi govorci in panelisti, spremljevalni program ter podrobni opisi panelov so dostopni TUKAJ.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve v okviru Strateškega foruma Bled pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in v partnerstvu z Evropsko komisijo in s Kraljevim inštitutom za mednarodne zadeve Chatham House iz Združenega kraljestva že osmo leto zapored organizira mednarodno konferenco Dan Afrike, s katero hkrati obeležujemo obletnico ustanovitve Organizacije afriške enotnosti, ki se je nato preimenovala v Afriško unijo.

 

Medijski program

 

SREDA, 15. maj 2019

 

Ob 8:45: Nagovor ministra dr. Mira Cerarja na mednarodni konferenci 8. Dan Afrike.

Kraj: Grand Hotel Union, Miklošičeva cesta 1, Ljubljana

FOTOTERMIN

 

Ob 11:00: Državni sekretar Dobran Božič se bo na bilateralnih pogovorih sestal z namestnikom ministra za zunanje zadeve in regionalno integracijo Republike Gane Mohammadom Habibujem Tijanijem, s katerim bosta podpisala Memorandum o gospodarskem sodelovanju med vladama obeh držav.

Kraj: Ministrstvo za zunanje zadeve, Ljubljana

FOTOTERMIN

 

Ob 14:00: Državni sekretar Dobran Božič bo imel pozdravni in uvodni nagovor na gospodarskem delu konference skupaj z ministrom za gospodarski razvoj Gane dr. Ibrahimom Mohammedom Awalom.

Kraj: Grand Hotel Union

FOTOTERMIN

 

Ob 20.00: Sprejem ministra dr. Mira Cerarja in župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića

Kraj: Osrednji atrij ljubljanske Mestne hiše, Mestni trg 1, Ljubljana

FOTOTERMIN

 

Sledi odprtje razstav o dr. Ignaciju Knobleharju (1819–1858), slovenskem misijonarju in raziskovalcu v Sudanu in Afrika 1931 – zbirka posnetkov na fotografskih steklenih ploščah, ki sta jih leta 1931 naredila František Foit in Jiří Baum na potovanju s severa proti jugu Afrike.

 

INFORMACIJA ZA MEDIJE
Predstavnike medijev prosimo, da svojo udeležbo na konferenci in fototerminih sporočijo na elektronski naslov: pr.mzz(at)gov.si z naslovom "DAN AFRIKE" in pri tem navedejo naslednje podatke:
 - ime in priimek
 - naziv medijske ustanov