Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante

Ljubljana, 10. maj 2019 - Pod naslovom Snemimo roza-modra očala: Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante, so osnovnošolci in srednješolci tudi letošnje, že dvajseto leto, ustvarjali na natečaju Evropa v šoli. Tema letošnjega natečaja se navezuje na enakost spolov z namenom doseči enakost spolov in okrepiti vlogo vseh žensk in deklic, kar je tudi 5. cilj trajnostnega razvoja. Danes je na zaključni prireditvi v Pionirskem domu minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar mlade pospremil z besedami: »Vesel sem, da je tudi letos toliko mladih šolarjev sodelovalo v tem projektu. Z dobro voljo in dobrimi nameni. Vesel sem, da je to ravno v mesecu maju, ker te dni praznujemo dan Evrope in 15 let, odkar je tudi Slovenija članica Evropske unije. Letošnja tema natečaja – enakopravnost, enake možnosti, enakost … deklic in fantov, moških in žensk, je izredno pomembna. V Sloveniji smo namreč lahko zelo veseli, da smo moški in ženske vseh starosti zelo enakopravni, da to traja že veliko let in da v naši družbi ni diskriminacije po spolu, da omogočamo dostojno življenje vsem.


Na natečaju, ki ga koordinira Zveza prijateljev mladine Slovenije, je po vsej Sloveniji sodelovalo kar 140 šol in 10.617 mladih ustvarjalcev, ki so svoje mnenje in predloge izražali na likovnem, literarnem, fotografskem in video področju. Kot vsako leto so na zaključno prireditev prišli sodelujoči otroci, mentorji, ter seveda nagrajenke in nagrejenci, ki so prejeli nagrade in priznanja – letos je bilo nagrajenih 46 učenk in učencev ter dijakinj in dijakov. Program prireditve je bil v celoti prepuščen mladim iz OŠ Artiče in odločitev je bila odlična - na odru so navdušili mladi gledališčniki z gledališko predstavo Bodi zvezda, predstavila se je folklorna skupina, s klavirskim nastopom pa je očarala osmošolka Nika Jerončič.


Darja Groznik, predsednica ZPMS, je ob tem povedala: »Že 20. zaporedoma smo izvedli ta natečaj, 15 let pa je, kar je Slovenija vstopila v Evropsko unijo. To pomeni, da je ZPMS na nek način vizionar, saj je še pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo širila zavedanje in dajala možnost otrokom, da so razmišljali, da smo del širšega sveta, da je naša domovina lahko tudi večja, kot je Slovenija. Ta natečaj utemeljuje naše prepričanje, da je prav, da otroci razmišljate, da smo del večjega sveta. Morate razmišljati o vseh izzivih, slabostih in prednostih naše skupne Evrope. In res je, da ste zvezde prav vsi, ki ste se udeležili natečaja, upam, da bo ta natečaj uspešen tudi naslednje leto. Čestitam vsem in se zahvaljujem nastopajočim ter vsem, ki podpirate naš program. Hvala tudi vsem mentorjem, ki ste skrbno čuvali naše odraščajoče in bedeli nad njihovim ustvarjanjem.«

 

Zunanje ministrstvo je spodbujanje enakosti med spoloma v svetu in zaščito pravic žensk in otrok, uvrstilo med osrednje naloge našega dela. Tako pomagamo ženskam v državah Zahodnega Balkana, da pridejo do poklica. V Afriki smo več kot 800 ženskam omogočili poklicno šolanje. Finančno smo podprli odprtje nekaterih šol v Afriki, na Bližnjem vzhodu pomagamo begunkam in njihovim družinam, ki so bile prizadete v vojnah, otroke pa učimo o njihovih pravicah.

 

Govor ministra dr. Cerarja