Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Veleposlanik Logar na zasedanju EU strategije za jadransko jonsko regijo in Jadransko jonske pobude

Budva, 8. maj 2019 - Veleposlanik Andrej Logar se danes udeležuje skupnega ministrskega zasedanja EU strategije za jadransko jonsko regijo (EUSAIR) in Jadransko jonske pobude (JJP), ki se odvija v okviru 4 letnega foruma EUSAIR-JJP.

 

Letošnje zasedanje je še posebej pomembno, ker se EUSAIR pridružuje nova članica republika Severna Makedonija, Jadransko-Jonski pobudi pa Republika San Marino. Prav tako se zaključuje uspešno predsedovanje Črne gore kot prve države nečlanice EU, ki je predsedovala EU instrumentu, namenjenemu spodbujanju medregionalnega sodelovanja. Novo članstvo Severne Makedonije in predsedovanje Črne gore EUSAIR/JJP je pomembno sporočilo državam Zahodnega Balkana, da proces integracije ni zastal. Prav nasprotno, države regije so ne glede na članstvo v EU povabljene k skupnemu iskanju rešitev za izzive, ki so v skupni regiji in jih ni mogoče nasloviti zgolj znotraj posamezne države.  


Za uspešnost delovanja v tem okviru je ključnega pomena zagotavljanje sinergij med vsemi procesi, ki potekajo v regiji. Slovenija je pri tem v posebnem položaju, saj sodeluje v treh od štirih makro regionalnih strategijah EU. Sinergije iz EUMRS in vključujoč princip delovanja bosta tudi vodilo vrha in poslovnega foruma pobude Tri morja, ki ga bo Slovenija gostila junija letos.