Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Cerar gosti na delovnem obisku ministrico za zunanje zadeve Kraljevine Norveške Ine Marie Eriksen Søreide

Ljubljana, 26. april 2019 – Ministrica za zunanje zadeve Kraljevine Norveške  Ine Marie Eriksen Søreide je na povabilo slovenskega podpredsednika vlade in zunanjega ministra dr. Mira Cerarja danes na delovnem obisku v Sloveniji. Nazadnje sta se ministra srečala v Bruslju decembra 2018 ob robu ministrskega zasedanja zveze NATO.

 

Ministra sta izrazila zadovoljstvo, da sta državi v 27 letih vzpostavili odlične in prijateljske odnose na različnih področjih sodelovanja, zlasti na multilateralnem in varnostnem področju, na področju človekovih pravic, promoviranju miru in demokracije, enakosti spolov ter v okviru EEA. Obe državi sta zagovornici učinkovitega multilateralizma, v okviru katerega delita mnoga podobna stališča glede aktualnih mednarodnih tem.

 

Ministra sta izmenjala stališča o aktualnih evropskih temah, prihodnosti EU in evropskih volitvah. Norveška ni članica Evropske unije, vendar je njena pomembna in zanesljiva partnerica. Obe državi si prizadevata za varno, enotno in močno EU, ki zagotavlja notranjo, gospodarsko in socialno varnost.

 

Slovenija in Norveška sta aktivni v regiji Zahodnega Balkana, kar ponuja dodatne možnosti za tesno sodelovanje v regiji. Ministra sta se strinjala, da se je za stabilnost, varnost in evroatlantsko perspektivo držav Zahodnega Balkana potrebno osredotočiti na vladavino prava, ustvarjanje delovnih mest in gospodarsko rast v regiji.

 

Zunanja ministra sta izmenjala poglede tudi o Otavski konvenciji, ki ji Norveška trenutno predseduje. Minister dr. Cerar se je zahvalil ministrici Eriksen Søreide za  izdaten prispevek, ki ga je Norveška namenila za ITF – Ustanovo za krepitev človekove varnosti v preteklih letih. Norveška je za aktivnosti ITF do sedaj je namenila skoraj 59 mio USD, kar jo uvršča na drugo mesto med donatorkami ITF.

 

V okviru multilateralnih tem sta ministra izmenjala poglede o čebelah in opraševalcih, krožnem gospodarstvu, podnebnem sporazumu in vodni diplomaciji, kjer tudi vidimo potenciale za krepitev odnosov med državama. Norveška je ena najbolj ambicioznih držav v podnebnih podajanjih.

 

Tudi pri varnostnih vprašanjih državi zastopata podobne poglede in podpirata enotnost zveze NATO. Sogovornika sta izmenjala tudi poglede in stališča o aktualnih mednarodnih temah s poudarkom na transatlantskem sodelovanju, Ruski federaciji in kriznih območjih v svetu.

 

Sodelovanje med državama dobro poteka tudi v okviru Norveškega mehanizma in mehanizma Evropskega gospodarskega prostora.

 

Norveška zunanja ministrica je v okviru svojega delovnega obiska v Sloveniji sodelovala tudi na posvetu slovenske diplomacije, na katerem je skupaj s slovenskimi veleposlaniki razpravljali o aktualnih mednarodnih vprašanjih.