Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

SLOVENSKA GOSPODARSKA DIPLOMACIJA PO SVETU: PISMO IZ ITALIJE

Spoštovana podjetnica, spoštovani podjetnik,

 

v tokratnem pismu iz Italije vam dr. Slobodan Šešum, ekonomski svetovalec na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Italiji in Zorko Pelikan, konzul in vodja Gospodarskega urada Republike Slovenije v Milanu  predstavljava možnosti za gospodarsko sodelovanje Slovenije z Italijo.

 

Najino pismo je razdeljeno v tri dele, in sicer v opis sodelovanja na gospodarskem področju, oris trenutnega stanja v italijanskem gospodarstvu ter v zadnjem delu opis storitev slovenske gospodarske diplomacije.

 

Bilateralni odnosi med Republiko Slovenijo in Italijansko republiko

 

Italija je 2. zunanjetrgovinski partner Slovenije, na 3. mestu po obsegu menjave storitev ter 5. največji investitor v slovensko gospodarstvo. Italijanski turisti so že vrsto let na 1. mestu glede na število prihodov tujih gostov v Slovenijo.

 

Gospodarsko sodelovanje med državama je intenzivno in razvejeno. Pomen italijanskega trga za slovenska podjetja kaže pozitivna rast zunanjetrgovinskih tokov ter stalna rast slovenskega izvoza v Italijo. Težišče slovenskega izvoza je  sever Italije, prizadevamo pa si za razpršitev slovenskega izvoza tudi v osrednjo in južno Italijo. Dejstvo, da se blagovna menjava med državama povečuje in to predvsem s severnimi deželami, kaže na visoko dodano vrednost in konkurenčnost slovenskih izdelkov na zahtevnem italijanskem trgu.

 

Blagovna menjava med Slovenijo in Italijo se je v letu 2018 povečala za 12 % ter dosegla vrednost 8,4 milijarde EUR. Slovenija v Italijo izvozi 3,8 milijard EUR, iz Italije pa uvozi 4,6 milijard EUR. Na deželni ravni ima Slovenija najintenzivnejšo blagovno menjavo z Lombardijo, sledi Benečija, tretja je Furlanija-Julijska krajina, četrta pa Emilija Romagna.

 

Tudi Slovenija je za Italijo pomembna gospodarska partnerica. Po podatkih italijanske statistike se Slovenija nahaja na 20. mestu izvoznih partneric Italije in 30. mestu uvoznih partneric Italije. Italija več izvozi v Slovenijo kot denimo v Indijo, Avstralijo, Kanado, Brazilijo, Južno Korejo, Grčijo, ZAE, Mehiko, Portugalsko, Tunizijo.

 

Stanje italijanskega gospodarstva

Ko je Centralna banka Italije znižala napoved gospodarske rasti za leto 2019 na 0,6 % je podobno storilo več mednarodnih inštitucij. IMF je znižal napovedi globalne gospodarske rasti, kar pa vpliva tudi na izvozno naravnano italijansko gospodarstvo. Ker Italija največ izvozi v Nemčijo in največ uvozi iz Nemčije, sta gospodarstvi močno soodvisni in spremembe v trendu enega gospodarstva se hitro odrazijo v spremenjenih trendih drugega gospodarstva. 

 

Pomembna značilnost italijanskih podjetij je močna družinska tradicija, povezana z oblikovanjem. Kljub trenutno nižji gospodarski rasti ostaja dejstvo, da se v Italiji na razdalji zgolj nekaj kilometrov sestavljajo avtomobili, ki so tehnično najbolj zahtevni in dodelani na svetu. V mislih imamo blagovne znamke kot so Ferrari, Lamborghini, Maserati ter Pagani. V okolici omenjenih tovarn pa navedeni kvaliteti končnim avtomobilom sledijo tudi tovarne, ki izdeluje komponente zanje, vse to pa oblikujejo najboljši svetovni oblikovalci. Nekatere komponente prihajajo tudi iz Slovenije. Podobna ureditev dela velja tudi za proizvodnjo pohištva, čevljev, oblek, nakita, za t.i. prestižni segment, v katerem Italija želi ohraniti svojo prevladujočo vlogo.

 

Podpora slovenske gospodarske diplomacije

Spoštovana podjetnica, spoštovani podjetnik, vrata Veleposlaništva RS v Rimu in Gospodarskega urada RS v Milanu so za vas vedno odprta. Veleposlaništvo v Rimu je akreditirano tudi pri FAO (Organizacija za prehrano in kmetijstvo pri OZN) in WFP (Svetovni program za hrano). Z obema organizacijama je možno sodelovanje v različnih programih po svetu in z veseljem skupaj poiščemo potencialne priložnosti.

 

Milano velja za gospodarsko prestolnico Italije, izložbeno okno in prostor, kjer se srečujejo različni gospodarski interesi. Ni naključje, da je Slovenija odprla svoj gospodarski urad prav v tem mestu. Svetovna razstava EXPO 2015 je vlogo Milana še poudarila in mestu dodala pomembno mednarodno dimenzijo.

 

V času mednarodnega sejma pohištva, ki je potekal aprila, je bila v Milanu postavljena odlična razstava slovenskega oblikovanja, maja pa bo kar nekaj slovenskih podjetij sodelovalo na sejmu TuttoFood ter na konferenci The Global Food Innovation Summit. Za slovenska podjetja, ki šele vstopajo na italijansko tržišče oziroma želijo svojo prisotnost okrepiti, je zelo zanimiv novembrski sejem Forum Agenti, na katerem podjetja vzpostavljajo poslovno sodelovanje s trgovskimi zastopniki, ki imajo ključno vlogo na italijanskem trgu. Dobro je bila sprejeta tudi nova oblika enodnevnih srečanj med podjetji in trgovskimi zastopniki, ki potekajo v različnih italijanskih mestih. Omeniti velja še specializiran sejem za prosti čas Fiera del Camper septembra v Parmi, na katerem bodo tudi tokrat sodelovala slovenska podjetja. Ponovno si obetamo tudi udeležbo slovenskih podjetij na sejmu domače in umetnostne obrti AF-L'artigano in fiera decembra 2019 v Milanu.  

 

V luči krepitve sodelovanja z jugom Italije in v sektorjih z visoko dodano vrednostjo, smo 14. februarja 2019 v Rimu organizirali poslovni dogodek "Italy&Slovenia: Partnership in Investment and Innovation", ki je bil namenjen predstavitvi slovenskih naložbenih in inovacijskih priložnosti. Na konferenci je bilo dogovorjenih veliko aktivnosti, ki bodo potekale v letu 2019 tako v Sloveniji kot v Italiji. Septembra bo v Trentu potekala konferenca na temo pametnih mest oziroma skupnosti, del konference bo namenjen tudi Sloveniji. Na temo krožnega gospodarstva bodo organizirani ogledi inovativnih obratov v Italiji ter srečanja med slovenskimi in italijanskimi podjetji. Kot verjetno veste, je bil Trst izbran za evropsko prestolnico znanosti 2020 (EuroScience Open Forum – ESOF). ESOF je največja interdisciplinarna znanstveno raziskovalna konferenca v Evropi. Posvečena je znanstvenemu raziskovanju in inovacijam in ponuja enkraten okvir za povezovanje, interakcijo in  razprave med znanstveniki, inovatorji, oblikovalci politik, gospodarstveniki in drugimi predstavniki javnosti. Za učinkovitejši prenos znanja med podjetji in raziskovalnimi ustanovami bo vzpostavljena posebna spletna platforma. Istočasno bo v Trstu organizirana konferenca z namenom prenosa inovacij iz inštitutov na mala in srednje velika podjetja. Novembra pa bomo v okviru "Piemonte Fabbriche Aperte" obiskali vnaprej izbrane in inovativne obrate v okolici Torina.

 

Intenzivno sodelovanje poteka tudi na področju start-upov. V začetku marca 2019 je Italija objavila razpis "Global Start-Up Program", kjer bodo izbrani italijanski start-upi obiskali pospeševalnike in inkubatorje v Veliki Britaniji, ZDA, Južni Koreji, na Kitajskem, Japonskem in v Sloveniji. V začetku aprila 2019 so se predstavniki slovenske start-up skupnosti udeležili dogodka "Rome  Start-up Week", maja pa se pričakuje podobna italijanska udeležba na konferenci Podim v Mariboru.  

 

Za slovenska podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem novih tehnologij s področja energetske učinkovitosti v gradbeništvu oziroma z drugimi tehnologijami značilnimi za alpski svet,  svetujemo sodelovanje z R&R podjetji v okviru Noi Techparka v Bocenu (Bolzano).

 

V primeru vašega interesa, lahko pripravimo sezname potencialnih branžnih poslovnih partnerjev ter pri pristojnih organih preverimo morebitne nejasnosti oziroma spremembe regulative (vpliv na spremembo poslovnega okolja ali priložnosti za slovenska podjetja). Skupaj lahko obiščemo izbrano podjetje, kjer lahko predstavite svoje inovativne tehnološke rešitve. Posebej bi izpostavili možnost organizacije ciljnih promocijskih dogodkov za slovenska podjetja. Tovrstne skupne dogodke podpiramo s sredstvi Projektnega gospodarskega sklada.

 

Vabimo vas, da nas obiščete oz. kontaktirate preko elektronske pošte.

 

Kontakt:

dr. Slobodan Šešum, slobodan.sesum@gov.si, gsm 0039 335 630 8851

in

Zorko Pelikan, zorko.pelikan@gov.si, gsm 0039 393 864 4585 (ko gre za vprašanja in predloge vezana na vaše aktivnosti na severu Italije).