Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Obisk državne sekretarke Simone Leskovar v Republiki Koreji

Seul, 19. april 2019 - Državna sekretarka Simona Leskovar je 18. in 19. aprila 2019 v Seulu opravila bilateralne politične konzultacije z namestnikom korejske zunanje ministrice Chojem, podpisala Upravni dogovor o izvajanju Sporazuma o socialni varnosti ter odprla Konzulat Republike Slovenije, ki ga vodi novoimenovani častni konzul, Mong Won Chung, predsednik skupine Halla. 

 

Državna sekretarka Leskovar in namestnik zunanje ministrice Cho sta dvostranske odnose med Slovenijo in Republiko Korejo ocenila kot prijateljske in razvejane na različnih področjih, s številnimi možnostmi za njihovo nadgradnjo. K temu bo zagotovo lahko več prispeval politični dialog na najvišji ravni, ki si ga državi v prihodnje prizadevata okrepiti. Poseben potencial predstavlja gospodarsko sodelovanje, vključno s turizmom, medčloveškimi kontakti ter izmenjavo študentov in znanstvenikov. Sogovornika sta se strinjala, da sta Slovenija in Republika Koreja odločni zagovornici multilateralizma in na mednarodnem pravu temelječe mednarodne ureditve ter da državi dobro sodelujeta v okviru mednarodnih organizacij. V pogovoru sta se dotaknila nekaterih perečih zunanjepolitičnih vprašanj globalne skupnosti, razmer na korejskem polotoku in Severovzhodni Aziji, situacije v Evropi pred evropskimi volitvami in Brexitu ter stanja na Zahodnem Balkanu. 

 

Državna sekretarka Leskovar je 18. aprila 2019 z namestnikom ministra za zdravje in socialne zadeve Kwonom podpisala upravni dogovor za izvajanje Sporazuma o socialni varnosti, ki bo s svojo veljavo dodano prispeval h krepitvi poslovnega sodelovanja, olajšal pretok delavcev med državama ter k spodbudnemu investicijskemu okolju za investicije južnokorejskih podjetij v Sloveniji in slovenskih v Republiki Koreji.

 

Na otvoritveni slovesnosti ob uradnem začetku delovanja Konzulata Republike Slovenije s sedežem v Seulu je državna sekretarka Leskovar izrazila zadovoljstvo, da diplomacija s tovrstnim odprtjem Konzulata in imenovanjem častnega konzula Chunga dokazuje, kako je mogoče uspešno povezati šport z gospodarstvom in uresničiti ambicije, ki so se začele v Slovenski hiši na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu februarja 2018. “Podpora gospodarskim aktivnostim države je ena od prednostnih nalog slovenske zunanje politike”, je dejala državna sekretarka ter dodala, da imata državi v odsotnosti rezidenčnih veleposlaništev častna konzula, ki prihajata iz gospodarstva, kar predstavlja odlično izhodišče za uresničitev raznolikih poslovnih priložnosti ter možnosti skupnih nastopov v tretjih trgih.