Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Izvedeni prvi dve delavnici za mlade podjetnike Zahodnega Balkana

Ljubljana, 16. 4. 2019 - Ministrstvo za zunanje zadeve že nekaj let sofinancira projekt Spodbujanje podjetništva med mladimi na Zahodnem Balkanu, ki ga izvaja Center za evropsko prihodnost, ki je v regiji Zahodnega Balkana aktiven že več kot desetletje, zadnjih pet let pa se intenzivno posveča mladim in spodbujanju podjetništva med njimi. Dolgoročni cilj vseh prizadevanj je ponuditi mladim možnost inovativnega in kreativnega delovanja, razvijanja idej in dostopa do finančnih storitev, ki bodo zagotavljale obstoj in rast mikro in malih podjetij v regiji Zahodnega Balkana.

 

Projekt, ki ga v letu 2019 izvaja CEP skupaj z regionalno pisarno GIZ v Sarajevu, je osredotočen na podporo najboljšim podjetniškim idejam v regiji. Predvidene so štiri delavnice, vsaka v drugi državi Zahodnega Balkana in z drugačnim vsebinskim poudarkom.

 

Prva delavnica je potekala v začetku marca v Tirani v Albaniji in je bila namenjena akterjem podjetniškega podpornega okolja – inkubatorjem, pospeševalnikom, univerzam. Tako so predstavniki vseh šestih držav Zahodne Balkana na glas razmišljali, kako lahko svoje storitve še bolj približajo uporabnikom, kako jim ponudijo najbolj ključne storitve in na kakšen način jih lahko financirajo.

Konec marca so se v Nikšiću v Črni gori prvič srečali predstavniki 17 izbranih zagonskih podjetij, kjer so govorili predvsem o tehnikah in trikih dobre predstavitve ter iskanju primernega kapitala – investitorjev, skladov, angelov. Vsaka vrsta investicije ima svoje zakonitosti, zato so udeleženci spoznali podrobnosti vsake od njih.

 

Program, ki vključuje še aprilsko delavnico v Prištini na Kosovu, se bo zaključil z delavnico maja v Ljubljani in udeležbo vseh mladih podjetnikov na mednarodni konferenci Podim, ki že tradicionalno poteka v Mariboru in predstavlja regionalno središče za zagonsko podjetništvo Zahodnega Balkana in Jadransko-Alpsko regije.