Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Vrh Pobude 16+1

Dubrovnik, 11. in 12. april 2019 - V Dubrovniku je potekal 8. vrh predsednikov vlad držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske (pobuda 16+1), ki se ga je kot članica delegacije predsednika vlade Marjana Šarca udeležila generalna direktorica Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na MZZ mag. Alenka Suhadolnik. Ob robu zasedanja je potekal Poslovni forum, na katerem je v organizaciji SPIRIT Slovenija v okviru tematskih omizij in b2b srečanj s potencialnimi kitajskimi partnerji sodelovalo več kot 10 slovenskih podjetij. Predsednik vlade Marjan Šarec se je na predvečer vrha srečal s člani gospodarske delegacije in se z  njimi pogovarjal o možnostih gospodarskega sodelovanja s Kitajsko.

 

Na vrhu so bile potrjene Smernice iz Dubrovnika, ki povzemajo pretekle aktivnosti članic po Vrhu v Sofiji in navajajo nove aktivnosti v l. 2019. Pri pogajanju o vsebini dokumenta je v vlogi nacionalnega koordinatorja Pobude 16+1 aktivno sodelovalo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

 

Slovenski premier Marjan Šarec je imel 11. aprila tudi bilateralno srečanje s predsednikom kitajske vlade Li Keqiango Predsednika vlad sta na srečanju potrdila tradicionalno zelo dobre odnose med državama, ki se poglabljajo na številnih področjih. Slovenski premier je izpostavil pomen krepitve dvostranskega gospodarskega sodelovanja in izrazil zadovoljstvo nad kontinuirano rastjo blagovne menjave med državama. Med perspektivnimi področji sodelovanja je slovenski premier izpostavil avtomobilsko industrijo, farmacijo, visoke tehnologije, civilno letalstvo in znanost.

 

Inženirska akademija Slovenije je ob robu vrha v Dubrovniku podpisala okvirni sporazum o sodelovanju z Nanjing Jiangning High-tech industrijsko razvojno cono pri vzpostavljanju Mednarodnega znanstveno-raziskovalnega in transformacijskega centra.  Cilj Centra je financiranje prenosa raziskovalno-inovacijskih aktivnosti v Sloveniji do skupne industrializacije na Kitajskem in v Evropi, v sodelovanju z vrhunskimi mednarodnimi raziskovalnimi inštituti in vodilnimi strokovnjaki v svetu. 

 

Srečanje v formatu 16+1 predstavlja pobudo Kitajske, s katero si slednja prizadeva okrepiti sodelovanje na področju gospodarstva – s poudarkom na infrastrukturi, energetiki, znanosti, kulturi, izobraževanju in turizmu z državami Srednje in Vzhodne Evrope. Na srečanju je bilo soglasno odločeno, da bo Grčija postala nova članica Pobude.

 

Slovenija v Pobudi aktivno sodeluje na vseh pomembnejših dogodkih vključno z ministrskimi srečanji na področju izobraževanja, kulture, transporta energetike in kmetijstva, kjer Slovenija vodi mehanizem za usklajevanje sodelovanja na področju gozdarstva.

Slovenija je s sodelovanjem v Pobudi 16+1 poglobila in okrepila gospodarske odnose s Kitajsko. Po petih letih sodelovanja v omenjeni Pobudi že beležimo pozitivne poslovne rezultate. Blagovna menjava Slovenije s Kitajsko namreč  od l. 2013 raste s povprečno letno stopnjo 15%.