Skoči na vsebino

NOVICA

Minister dr. Cerar na pogovor sprejel člana Predstavniškega doma Kongresa ZDA Paula A. Gosarja

Ljubljana, 15. april 2019 - Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je na pogovor sprejel člana Predstavniškega doma Kongresa ZDA Paula Gosarja. Kongresnik slovenskega porekla se v Sloveniji mudi na povabilo predsednika RS in je kot častni gost 13. aprila nastopil na slovesnosti Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva v Andražu nad Polzelo.

 

Minister dr. Cerar je kongresniku Gosarju izrazil zahvalo, da je v Predstavniškem domu pred kratkim ustanovil skupino prijateljstva s Slovenijo, podobno kot je to v Senatu storila senatorka slovenskega porekla Amy Klobuchar. Sogovornika sta izrazila prepričanje, da bo delovanje skupine v obeh domovih Kongresa še dodatno prispevalo k utrjevanju tesnih prijateljskih, partnerskih in zavezniških odnosov med Slovenijo in ZDA.

 

Sogovornika sta naslovila tudi ostala vprašanja dvostranskih odnosov ter izrazila zadovoljstvo, da se med državama vztrajno krepi tudi gospodarsko sodelovanje. Spregovorila sta o širšem transatlantskem sodelovanju in se strinjala, da je le-to pomembno tako za eno kot za drugo stran. Nekatere medsebojne razlike je potrebno izkoristiti tudi za iskanje novih rešitev, ki bodo to sodelovanje še pospešile.

 

Minister dr. Cerar je sogovornika seznanil z aktualnim dogajanjem v regiji Zahodnega Balkana in poudaril pomen skupnega delovanja EU in ZDA v regiji, katere polna stabilnost bo lahko dosežena le z njeno integracijo v evropske in evro-atlantske povezave. Dotaknila sta se tudi drugih aktualnih mednarodnih vprašanj, vključno z odnosi z Rusijo in Kitajsko, iranskim jedrskim vprašanjem in podnebnimi spremembami.