Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Združeno kraljestvo ostaja trg priložnosti

 11. april 2019 - Britansko-slovenska gospodarska zbornica je v sodelovanju z Veleposlaništvom združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Ljubljani 11. aprila 2019 pripravila promocijski dogodek "Združeno kraljestvo ostaja trg priložnosti: naslednji koraki – gospodarski odnosi med Združenim kraljestvom in EU".

 

Kot poseben gost je z nagovorom in v razpravi sodeloval Andrew Mitchell, visoki komisar Združenega kraljestva za evropsko trgovino. V razpravi je bilo enotno potrjeno stališče, da proces Brexit ne sme imeti vpliva na nadaljnji uspešen razvoj bilateralnega gospodarskega sodelovanja Slovenije in Združenega kraljestva.

 

S strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije je na pogovoru sodeloval veleposlanik mag. Iztok Grmek, vodja Sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje I, ki je izpostavil, da je bilo leto 2018 glede gospodarskega sodelovanja Slovenije z Združenim kraljestvom najuspešnejše do sedaj. Združeno kraljestvo predstavlja za Slovenijo 19. najpomembnejši trg glede blagovne menjave, pri storitvah 7. najpomembnejši trg; na področju tujih investicij pa je Združeno kraljestvo 10. največji tuji investitor v Sloveniji.

 

Visoki komisar Združenega kraljestva Andrew Mitchell in veleposlanica Sophie Honey sta izpostavila, da si bo Združeno kraljestvo tudi po zaključenem procesu Brexit prizadevalo za nadaljevanje zelo vzpodbudnega trenda rasti gospodarskega sodelovanja s Slovenijo, ki ob upoštevanju blaga in storitev že dosega 1,5 milijarde EUR.

 

Tako s strani Ministrstva za zunanje zadeve RS kot tudi s strani Veleposlaništva Združenega kraljestva v Sloveniji so bila podana zagotovila, da bodo slovenski gospodarski subjekti tudi v prihodnje redno obveščanih o poteku Brexit.