Skoči na vsebino

NOVICA

Udeležba državne sekretarke Simone Leskovar na srečanju ministrov za zunanje zadeve Berlinskega procesa

Varšava, 12. april 2019 - Državna sekretarka Simona Leskovar se je 11. in 12. aprila udeležila srečanja ministrov za zunanje zadeve Berlinskega procesa.  Ključni temi razprave sta bili prihodnost mladih v regiji in odprta bilateralna vprašanja. 

 

Razprava na temo mladih se je osredotočila na razmere in izzive, s katerimi se soočajo mladi v državah Zahodnega Balkana ter na vpliv, ki bi ga mladi v regiji morali imeti znotraj Evrope. Državna sekretarka Leskovar je predstavila aktivnosti Slovenije na tem področju, vključno s pobudo Pozitivna agenda za mlade Zahodnega Balkana. V regiji je potrebno nasloviti visoko brezposelnost med mladimi, nezadostne priložnosti na področju izobraževanja, mobilnosti ter splošno perspektivo mladih. Njeno pomanjkanje  vodi v množično odhajanje mladih iz regije, predstavlja pa tudi plodna tla za različne negativne opcije. Državna sekretarka je udeležence seznanila s procesom ustanavljanja Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO v Ljubljani, ki bo ponujal priložnosti za mlade raziskovalce, zagonska podjetja in druge akterje v regiji.

 

V razpravi o odprtih bilateralnih vprašanjih je bil posebej izpostavljen napredek, ki ga predstavlja sklenitev sporazuma o dobrososedskih odnosih med Bolgarijo in Severno Makedonijo, ter poudarjen pomen Prespanskega sporazuma, ki je naslovil vprašanje imena Severne Makedonije. Udeleženci srečanja so izmenjali stališča o ključnih ciljih, ki jih je v regiji potrebno doseči.

 

Državna sekretarka Leskovar je izpostavila zavzemanje Slovenije za promocijo dobrososedskih odnosov, reševanje odprtih vprašanj v regiji, implementacijo sprejetih dogovorov, spravo in krepitev regionalnega sodelovanja. Na strani držav članic EU pa je pomemben kredibilen odziv, ko države regije izpolnijo pogoje za napredek v širitvenem procesu. Slovenija pričakuje pozitivni priporočili Evropske komisije za začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo in v tem kontekstu tudi pozitivni odločitvi držav članic o odprtju pogajalskega procesa junija letos.