Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenija s 775.000 EUR podprla osem razvojnih in humanitarnih projektov ITF

Ljubljana, 9. 4. 2019 - Ministrstvo za zunanje zadeve bo v naslednjih dveh letih podprlo osem razvojnih in humanitarnih projektov ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF). Za projekte, ki krepijo človekovo varnost in omogočajo nov razvoj v območjih, prizadetih zaradi oboroženih konfliktov ali drugih nesreč, bo v letošnjem in naslednjem letu namenilo 775.000 EUR. Pogodbe o sodelovanju sta danes v prostorih ministrstva svečano podpisala namestnik generalnega sekretarja Primož Koštrica in direktor ITF veleposlanik Tomaž Lovrenčič.

 

Republika Slovenija podporo dejavnostim ITF, tudi preko Sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč Ministrstva za zunanje zadeve, zagotavlja že vse od njene ustanovitve leta 1998. V tem času je Slovenija za projekte na področju človekove varnosti, ki jih izvaja ITF po vsem svetu, prispevala že preko 12 mio EUR, od tega več kot 5 mio EUR preko Ministrstva za zunanje zadeve.

 

Podpis pogodbe predvideva podporo naslednjim projektom:

 

Zdravstvena rehabilitacija 60 otrok iz Belorusije


Ob eksploziji jedrskega reaktorja v Černobilu leta 1986 se je v ozračje sprostila velika količina radioaktivnih delcev, ki je najbolj prizadela obmejna območja današnje Rusije, Ukrajine in Belorusije. Radioaktivno onesnaženje ima dolgoročne negativne posledice na zdravstveno stanje tudi poznejših generacij. ITF je v sodelovanju z Mladinskim zdraviliščem in letoviščem Rdečega križa Slovenije in z drugimi partnerji pripravil nadaljevanje programa rehabilitacije, katere cilj je prispevati k lajšanju in zdravljenju obolenj beloruskih otrok v starosti med 7 in 14 let, ki so posledica jedrske nesreče v Černobilu.

 

Krepitev psihosocialne dobrobiti otrok iz Ukrajine


Psihosocialna dobrobit otrok iz Ukrajine se bo krepila skozi rehabilitacijo, ki vključuje razne terapije, sprostitvene aktivnosti, tečaje ipd. V Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije Debeli rtič bomo tako v dveh letih pripeljali vsaj 128 otrok iz Ukrajine, ki so utrpeli travmatične izkušnje oboroženega konflikta v državi.

 

Nadaljnja zdravstvena rehabilitacija žrtve oboroženega konflikta v Ukrajini


Deklica, ki je v letu 2015 izgubila nogo v mestu Mariupol v Ukrajini, je že prestala tri faze zdravstvene rehabilitacije in prejela podkolensko protezo ter plavalno protezo. Zaradi njene rasti in trajnostnega pristopa, ki je ključen pri žrtvah oboroženih konfliktov, potrebuje dodatne terapije, rehabilitacije in prilagoditve, da lahko normalno živi in se njeno zdravstveno stanje izboljšuje.


Podpora MDC Polikliniki v Kabulu, Afganistan


Projekt je namenjen prebivalkam in prebivalcem severozahodnega predela Kabula, kjer se nahaja MDC Poliklinika. V času projekta bo zagotovljenih več kot 20.000 različnih brezplačnih zdravstvenih storitev s področja ginekologije, zobozdravstva in fizioterapije za ženske. Projekt je posebno osredotočen na ciljno skupino žensk in deklic.

 

Psihosocialna pomoč žrtvam konfliktov in pomoč na področju rehabilitacije v Gazi in na Zahodnem bregu


Prvi cilj projekta, ki ga sofinancira tudi Republika Koreja, je nudenje psihosocialne pomoči otrokom, žrtvam oboroženega konflikta v Gazi. Nadalje se projekt osredotoča na prispevanje k hitrejši in učinkovitejši ponovni integraciji žrtev v družbo ter k izboljšanju strokovnega znanja o celostni rehabilitaciji. Projekt stremi tudi k izboljšanju spretnosti strokovnjakov na področju fizikalne medicine in rehabilitacije.

 

Izobraževanje o nevarnostih min in eksplozivnih ostankov vojne (EOV) za sirske begunce v Jordaniji


Projekt se osredotoča na dvig zavesti o tveganjih in nevarnostih min/EOV ter spodbujanje varnega vedenja med sirskimi begunci v Jordaniji, s ciljem minimizirati število eventualnih žrtev ob povratku v domovino. Program se osredotoča na izvedbo delavnic o nevarnosti min/EOV za približno 17.000 otrok in odraslih.

 

Podpora Predstavniški pisarni ITF v Bosni in Hercegovini ter protiminskemu delovanju v Bosni in Hercegovini


Bosna in Hercegovina se še vedno sooča s problemom min in neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), ki ovirajo varnost njenih prebivalcev in razvoj družbe. Namen delovanja ITF v BiH je zagotoviti učinkovito in nemoteno izvajanje programa protiminskega delovanja v skladu z nacionalno strategijo BiH. Približno pol milijona prebivalcev še vedno živi na minsko/NUS sumljivih področjih. V letu 2019 je glavni cilj zmanjšati minsko sumljive površine pod 1.000 km2. S podporo razvojnega sodelovanja MZZ, Predstavniška pisarna ITF v BiH podpira aktivnosti ITF, kar omogoča učinkovito izvajanje del razminiranje, koordinacijo z nacionalnimi organi, donatorsko skupnostjo in drugimi partnerji.

 

Makroekonomski fiskalni model za ECOWAS


Projekt »Makroekonomski fiskalni model za ECOWAS«, ki ga finančno podpira slovensko razvojno sodelovanje, se osredotoča na krepitev zmogljivosti ECOWAS Oddelka za makroekonomijo (Direktorat za analizo ekonomske politike) in prenosom znanja na ustrezna ministrstva 15. držav članic ECOWAS.