Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Sodelavci na Ministrstvu za zunanje zadeve zavihali hlačnice ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o nevarnosti min

Ljubljana, 4. april 2019 – Danes, na mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min in podpore protiminskemu delovanju, Ministrstvo za zunanje zadeve tradicionalno sodeluje v mednarodni akciji "Posodi svojo nogo - Zavihaj hlačnico".

 

Mine in eksplozivni ostanki vojne ubijajo brez razlikovanja med vojaki in civilisti, moškimi in ženskami, mladimi in starimi. Tudi ko se oboroženi konflikti končajo in zavlada mir, mine na svoje žrtve prežijo še desetletja. Z minevanjem časa pogosto postajajo vse bolj nestabilne, kar je nekoč lahko sprožilo le oklepno vozilo, lahko danes sproži igra otrok. Izmed več kot 7000 zabeleženih žrtev min v letu 2017 skoraj 90 odstotkov predstavljajo civilisti, skoraj polovica izmed njih pa so otroci. Območja, onesnažena z minami, pogosto onemogočajo dostavo humanitarne pomoči, po koncu spopadov pa odvračajo vrnitev razseljenih oseb domov.

 

Mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min in podpore protiminskemu delovanju je Organizacija združenih narodov razglasila z namenom odprave grožnje, ki jo predstavljajo mine za varnost, zdravje in življenja civilnega prebivalstva. Vsak izmed nas lahko prispeva k temu cilju in k ozaveščanju o nevarnosti min z objavo fotografije z zavihano hlačnico na družbenih omrežjih pod sloganom #PosodiSvojoNogo.

 

Zavedajoč se nevarnosti, ki jo predstavljajo mine, je Slovenija postala ena izmed prvih držav, ki je ratificirala Konvencijo o prepovedi protipehotnih min, bolje poznano kot Ottawska konvencija. Konvenciji, cilj katere je svet brez protipehotnih min, se je do danes pridružilo že 164 držav pogodbenic in letos praznuje 20-letnico začetka veljavnosti.

 

Poleg tega je lansko leto 20. obletnico delovanja praznovala ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti, ki jo je z namenom boja proti minam in eksplozivnim ostankom vojne ustanovila Slovenija. ITF je neprofitna, humanitarna ustanova, katere osnovno poslanstvo je bilo prispevati k odpravi nevarnosti min v Bosni in Hercegovini. Danes ITF deluje povsod po svetu in je ena najvidnejših organizacij na področju protiminskega delovanja. Do sedaj je za svoje aktivnosti zbral že skoraj 445 milijonov dolarjev, pri tem je Slovenija prispevala skoraj 15 milijonov. Z zbranimi sredstvi je ITF pripomogel k razminiranju preko 148 milijonov m² območij, onesnaženih z minami, in k rehabilitaciji preko 1300 žrtev min.