Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Petnajst let članstva Slovenije v Natu

Ljubljana, 29. marec 2019 - Na današnji dan pred petnajstimi leti je Republika Slovenija postala polnopravna članica Severnoatlantskega zavezništva. Z vstopom v Nato smo se tudi uradno pridružili državam, zavezanim skupaj varovati svobodo, skupno dediščino in vrednote svojih narodov.

 

Severnoatlantska pogodba, katere 70. obletnico podpisa bomo obeležili čez nekaj dni, je postavila temelje za najuspešnejše politično-vojaško zavezništvo v zgodovini, ki zagotavlja mir, blaginjo, varnost in svobodo v Evropi in Severni Ameriki.

 

Sodobno mednarodno okolje je v zadnjem poldrugem desetletju postalo še bolj kompleksno in nepredvidljivo. Slednje potrjuje pravilnost takratne odločitve, dodatno podkrepljene z ljudsko voljo na referendumu, da naj Nato predstavlja temeljni okvir za zagotavljanje nacionalne varnosti Republike Slovenije. Zavedamo se, da lahko le skupaj – z zavezniki in partnerji - učinkovito naslavljamo sodobne varnostne izzive.

 

Ob tem, ko je Slovenija s članstvom v Natu deležna varnostnih zagotovil, pa je obenem dobila tudi odgovornost soodločanja in sodelovanja pri reševanju varnostnih vprašanj v evroatlantskem prostoru. Tako smo še pred formalnim vstopom v Zavezništvo, kot tudi skozi leta članstva, prispevali k varnosti evropske soseščine, še zlasti na Zahodnem Balkanu, katerega stabilnost je v našem neposrednem interesu.

 

Slovenija bo kot odgovorna članica mednarodne skupnosti in članica Zavezništva tudi v prihodnje prispevala k stabilnosti in varnosti evroatlantskega prostora.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve je v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo na posebni slovesnosti 20. marca 2019 obeležilo 15. obletnico vstopa Republike Slovenije v NATO. Osrednji državni prireditvi  v Kongresnem centru Brdo, na kateri so zbrane nagovorili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar in minister za obrambo Karl Erjavec, je sledila okrogla miza NATO in Slovenija – 70 in 15, perspektive in spoznanja .