Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Politične konzultacije državnih sekretarjev Slovenije in Avstrije

Ljubljana, 28. marec 2019 - Državni sekretar v Ministrstvu za zunanje zadeve Dobran Božič je 28. marca 2019 na dvostranskih političnih konzultacijah gostil generalnega sekretarja v avstrijskem Zveznem ministrstvu za Evropo, zunanje zadeve in integracijo dr. Johannesa Peterlika.

 

Državni sekretar Božič je pozitivno ocenil odnose ter intenziven politični dialog med Slovenijo in Avstrijo. Sogovornika sta izpostavila pomen organizacije Sosedskega dialoga, ki bo potekal od septembra 2019 in vključeval projekte, namenjene boljšemu medsebojnemu poznavanju in razumevanju. Sogovornika sta pozdravila tudi skupni avstrijsko-slovenski projekt razminiranja v Siriji, ki bo prispeval k vrnitvi sirskih beguncev v domovino.

 

Državni sekretar Božič je sogovorniku predstavil vrh Pobude treh morij, ki bo junija 2019 potekal v Sloveniji. Zavzel se je za nadaljnja prizadevanja Avstrije pri krepitvi pravic slovenske narodne skupnosti v Republiki Avstriji.

 

Sogovornika sta pozornost posvetila tudi aktualnim evropskim temam, zlasti migracijam in nadzoru na schengenskih mejah, izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije ter njeni prihodnosti. Izmenjala sta tudi stališča glede razmer na Zahodnem Balkanu.