Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Skupni odbor Slovenija – Koroška

Ljubljana, 29. marec 2019 - Predstavniki Republike Slovenije in Dežele Koroške so se na Brdu pri Kranju 29. marca 2019 sešli že na 5. zasedanju Skupnega odbora Slovenija-Koroška, ki mu sopredsedujeta slovenski podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve dr. Miroslav Cerar in koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser. Na zasedanju sta sodelujoči strani sprejeli Skupno izjavo.

 

Na zasedanju je bilo pregledano dosedanje sodelovanje in potrjen dogovor, da se bo sodelovanje med Republiko Slovenijo in Deželo Koroško nadaljevalo na številnih področjih in ga je treba krepiti tudi v prihodnje. Tako bosta obe strani še naprej sodelovali pri prostorskem načrtovanju, prometu, energiji, varstvu okolja, trajnostni in učinkoviti rabi naravnih virov ter varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Poleg tega bosta sodelovanje nadaljevali tudi na področjih socialne politike in zaposlovanja, izobraževanja, znanosti in raziskav, zdravja, kulture in javne uprave. Sodelovali bosta naprej tudi še v gospodarstvu, turizmu, kmetijstvu in pri razvoju podeželja.

 

Republika Slovenija in Dežela Koroška sta se aprila 2014 na Brdu pri Kranju v Sloveniji dogovorili, da se organ za sodelovanje, ki se je do leta 2004 imenoval Kontaktni komite Slovenija-Koroška, preimenuje v Skupni odbor Slovenija-Koroška, ter se po dolgoletnem premoru obudi zaradi obojestranskega interesa po krepitvi sodelovanja med slovenskimi ministrstvi in referati koroške deželne vlade. Skupni odbor obravnava zadeve v skupnem interesu in si prizadeva za  učinkovito sodelovanje pri skupnih projektih ter doseganje sinergije pri skupnem delu. Skupni odbor zaseda enkrat letno, izmenično v Sloveniji in na Koroškem. Ob letnem zasedanju skupnega odbora zasedajo tudi delovna omizja. Letna zasedanja se organizirajo v sodelovanju med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in koroško deželno vlado, na njih pa sodelujejo predstavniki slovenskih ministrstev, referatov koroške deželne vlade in predstavnikov nekaterih drugih organizacij. Sodelovanje po področjih poteka neodvisno ves čas, tudi v času med letnimi zasedanji skupnega odbora. Za sodelovanje po področjih skrbijo pristojni organi obeh strani.