Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Cerar sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem

Ljubljana, 25. marec 2019 – Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je pred petim zasedanjem Skupnega odbora Slovenija - Koroška sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem.

 

Pogovora z ministrom dr. Cerarjem so se udeležili predsednik Zveze slovenskih organizacij in predsedujoči Sosvetu za slovensko narodno skupnost Manuel Jug, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Valentin Inzko, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik in  predsednik politične stranke Enotna lista Gabriel Hribar.

 

Predstavniki slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem so predstavili aktualni položaj manjšine in izpostavili napredek v smeri priznavanja vloge koroških Slovencev v jezikovni in kulturni raznolikosti Avstrije in dežele Koroške. Glede uresničevanja pravic so poudarili pomen polne uresničitve Memoranduma iz leta 2011, tako na področju postavljanja dvojezičnih krajevnih napisov kot na nekaterih drugih področjih, med drugim pri zagotavljanju delovanja Slovenske glasbene šole. Posebej so izpostavili pomen zagotavljanja učenja slovenskega jezika v celotnem izobraževalnem procesu in ustreznega financiranja kulturnih domov.

 

Minister dr. Cerar je zagotovil, da bo Slovenija še naprej podpirala rešitve, ki bodo odražale legitimna pričakovanja slovenske narodne skupnosti glede uresničevanja svojih pravic. Pri tem je poudaril pomen razvoja dobrososedskih odnosov in rednega dvostranskega dialoga tako s predstavniki avstrijskih zveznih oblasti kot tudi deželnih oblasti Koroške. Skupni odbor Slovenija – Koroška kot osrednji institucionalni format sodelovanja ima zato ključno vlogo tudi pri vprašanjih, ki zadevajo položaj Slovencev na avstrijskem Koroškem.    

 

Izjavi ministra dr. Mira Cerarja in predsednika manjšinskega sosveta Manuela Juga