Skoči na vsebino

NOVICA

Generalna direktorica Stadler v Berlinu o krepitvi sodelovanja z Nemčijo v politični multilaterali

Ljubljana, 15. marec 2019 – Generalna direktorica za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Sabina R. Stadler se je včeraj mudila v Berlinu na konzultacijah o sodelovanju z Nemčijo v politični multilaterali. Z gostiteljico Susanne Baumann, generalno direktorico za mednarodni red, OZN in nadzor nad oborožitvijo na ministrstvu za zunanje zadeve Nemčije, in drugimi sogovorniki se je med drugim pogovarjala o skupnih prioritetnih temah in načrtih za predsedovanje Svetu EU.

 

S Thomasom Ossowskim, posebnim poslancem za pogajanja večletnega finančnega okvirja EU, se je generalna direktorica Stadler pogovarjala o upravljanju z migracijami v okviru EU in širše. Z Marcom Eichhornom, vodjem sektorja za energetiko in podnebno politiko, sta naslovila mednarodna prizadevanja na področju varstva okolja in podnebnih sprememb. S Tanio van Uslar, komisarko za človekove pravice, mednarodni razvoj in socialne zadeve, sta spregovorili o krepitvi sodelovanja na področju človekovih pravic, z Ekkehardom Brosejem, pooblaščencem za preprečevanje kriz in stabilizacijo pa o pomenu preventivnega delovanja za mednarodni mir in varnost.

 

Z go. Baumann sta se strinjali, da imata državi številne skupne interese in cilje, ter se med drugim dogovorili za intenzivnejše sodelovanje v podporo multilateralizmu. 

 

Vsi sogovorniki so potrdili tudi interes za tesno sodelovanje v okviru t.i. trojke predsedujočih Svetu EU (op. tri zaporedne predsedujoče države – Slovenija, ki bo Svetu EU predsedovala v prvi polovici 2021, je v trojki skupaj z Nemčijo in Portugalsko).