Skoči na vsebino

NOVICA

Posebni odposlanec ministra za zunanje zadeve veleposlanik Andrej Logar se je v Bruslju udeležil mednarodne konference v podporo prihodnosti Sirije in regije

Bruselj, 14. marec 2019 - Posebni odposlanec ministra za zunanje zadeve veleposlanik Andrej Logar se je v Bruslju udeležil mednarodne konference v podporo prihodnosti Sirije ter regije - Bruselj III. Konferenca je potekala v organizaciji EU in pod pokroviteljstvom OZN, udeležili so se je predstavniki 60 držav oz. 80 delegacij, vključno s predstavnikiregionalnih in mednarodnih organizacij, številnih NVO in predstavniki civilne družbe. Konferenca je predstavljala nadaljevanje dosedanjih konferenc v podporo Sirije, z namenom podpore političnemu procesu pod okriljem OZN, ter za zagotovitev pomoči žrtvam konflikta oz. sirskemu prebivalstvu znotraj in zunaj Sirije, kakor tudi državam gostiteljicam sirskih beguncev v soseščini.

 

Na konferenci je mednarodna skupnost napovedala nove finančne prispevke v skupnem znesku 7 milijard EUR.

 

V imenu Republike Slovenije je veleposlanik Logar napovedal dodatno finančno podporo za nujno humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu Sirije za leti 2019 in 2020 v znesku 100.000 EUR. Od začetka humanitarne krize v Siriji in bližnjih državah, ki so sprejele veliko število beguncev, je Slovenija zagotovila preko 2,5 mio EUR humanitarne pomoči, od tega 1,4 mio EUR s prispevki mednarodnim organizacijam in z implementacijo dvostranskih projektov, ter 1,1 mio EUR v obliki materialne pomoči. Slovenija od leta 2014 podpira izvedbo projektov, usmerjenih v zagotavljanje pomoči beguncem v Jordaniji in Libanonu, ki jih izvajata ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti in slovenska nevladna organizacija Zavod Krog.

 

Veleposlanik Logar se je ob robu konference udeležil tudi spremljevalnega dogodka za zagotovitev pravičnosti in trajnega miru v Siriji, v organizaciji Lihtenštajna in Švice, s ko-sponzorstvom nekaterih držav članic EU, med njimi tudi Slovenije. Na dogodku je veleposlanik Logar poudaril zavezanost Slovenije nadaljnji podpori mednarodnemu, nepristranskemu in neodvisnemu mehanizmu za pomoč pri preiskavah in pregonu oseb, odgovornih za najhujša hudodelstva po mednarodnem pravu, ki so se zgodila v Siriji od marca 2011 (International Impartial and Independent Mechanism).

 

Ločeno je veleposlanik Logar opravil pogovor s posebnim odposlancem GS OZN Geirom Pedersenom, v katerem mu je predstavil humanitarni projekt za razminiranje in izobraževanje slovenske ustanove ITF, ki ga bo izvajalo v Siriji , ter mu predstavil koncept letošnjega Strateškega foruma Bled, glede katerega je posebni odposlanec Pedersen pokazal interes za morebitno udeležbo.