Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Obeležitev 15. obletnice vstopa RS v NATO in 70. obletnice NATO

Republika Slovenija 29. marca 2019 obeležuje 15. obletnico vstopa v zvezo NATO, hkrati pa v tem letu Zavezništvo obeležuje 70 let svojega obstoja. Osrednje sporočilo nacionalne obeležitve bo, da v spremenjenih mednarodnih razmerah strateška pomembnost varnostnega sodelovanja narašča. Z vstopom je Slovenija dosegla enega od dveh ključnih zunanjepolitičnih ciljev po osamosvojitvi ter s tem utrdila svoje mesto med stabilnimi demokracijami v Evropi in svetu. Osrednja prireditev bo potekala v kongresnem centru Brdo 20. marca 2019 ob 13.00 uri. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, udeležence pa bodo nagovorili še:

  • podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar,  
  • minister za obrambo Karl Erjavec.
     

Osrednji prireditvi bo sledila okrogla miza z naslovom "NATO in Slovenija – 70 in 15, perspektive in spoznanja", ki jo bo moderiral državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve mag. Dobran Božič. Glavni govornik panela bo nekdanji generalni sekretar NATO Lord George Robertson, kot panelisti pa bodo sodelovali:

 

- pomočnik generalnega sekretarja NATO Camille Grand, 

- prvi stalni predstavnik RS pri NATO Matjaž Šinkovec,

- udeleženka mednarodnih misij ISAF in KFOR Melita Šinkovec,

- vojaški svetovalec ministra za obrambo, brigadir Branimir Furlan,

- profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani dr. Vladimir Prebilič.

 

Program za medije:

 

Sreda, 20. marec 2019

 

12:15: Srečanje ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja z nekdanjim generalnim sekretarjem NATO Lordom Georgeom Robertsonom

Lokacija: Kongresni center Brdo (Steklena dvorana 3), Kranj

FOTOTERMIN

 

12:30 prihod gostov

13.00: začetek osrednje prireditve

14:00: začetek okrogle mize

15:30: zaključek okrogle mize

Lokacija: Kongresni center Brdo (dvorana Grandis), Kranj

 

INFORMACIJA ZA MEDIJE

 

Predstavnike medijev prosimo, da svoj interes za medijsko pokrivanje obiska sporočijo najkasneje do torka, 19. marca 2019, do 14. ure na elektronski naslov: pr.mzz@gov.si, z naslovom sporočila PRESS – 15letvNATO in pri tem navedejo naslednje podatke:

 

 - ime in priimek

 - naziv medijske ustanov