Skoči na vsebino

NOVICA

Podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve RS dr. Miro Cerar na uradnem obisku v Arabski Republiki Egipt

Kairo, 13. marec 2019 – Podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve RS dr. Miro Cerar je danes s srečanjem s predsednikom Abdel Fattah El Sisijem pričel uradni obisk v Arabski Republiki Egipt. Sogovornika sta obojestransko potrdila željo po nadaljevanju prijateljskih odnosov in poglabljanju sodelovanja med državama, ki se je še posebej okrepilo po uradnem obisku predsednika Boruta Pahorja v Kairu leta 2016.

 

V nadaljevanju se je minister dr. Cerar sestal z gostiteljem, zunanjim ministrom Shoukryjem, s katerim sta se strinjala, da se odlični politični odnosi med državama prenašajo tudi na ekonomsko raven. Blagovna menjava raste, v letu 2018 je znašala 164,6 milijonov evrov, kar je skoraj 85% več kot leto prej.

 

V pogovorih je bil izpostavljen tudi interes za nadaljevanje dobrega sodelovanja na multilateralnem področju in Sredozemske regije. Med aktualnimi zunanjepolitičnimi temami sta se ministra pogovarjala tudi o razmerah v Libiji, Siriji, bližnjevzhodnem mirovnem procesu, Afriki ter o sodelovanju v boju proti terorizmu in migracijah.

 

Ob robu obiska ministra dr. Cerarja poteka 1. zasedanje Mešane komisije za gospodarsko sodelovanje med državama, ki mu sopredsedujeta oba ministra. Sklenila ga bosta s podpisom protokola, ki bo predstavljal temelj nadaljnje krepitve odnosov med državama. Poleg tega sta ministra podpisala memorandum o sodelovanju na področju nadzora trga in zaščiti potrošnikov.

 

V okviru obiska se bo minister dr. Cerar srečal še s predsednikom parlamenta Arabske republike Egipt Alijem Abdelom Aalom, se udeležil predstavitvenega dne Luke Koper v Egiptu in srečal s Slovenci v Egiptu.

 

Minister je podal intervju za največji egiptovski dnevnik Al  Ahram.