Skoči na vsebino

NOVICA

1. zasedanje Mešane komisije za gospodarsko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Arabsko Republiko Egipt zaključeno

Egipt, 13. marec 2019 -  Danes je v Kairu potekalo 1. zasedanje Mešane komisije za gospodarsko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Arabsko Republiko Egipt (MK). Slovenskemu delu MK je sopredsedoval podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar, ki je s sopredsedujočim na egiptovski strani, ministrom za zunanje zadeve, Sameh Hassan Shoukryjem, podpisal Protokol zasedanja, ki predstavlja zapisnik zasedanja in osnovo za nadaljnje delo.

 

Zasedanje, ki ga je na strokovni ravni na slovenski strani vodila generalna direktorica Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve Alenka Suhadolnik, na egiptovski pa pomočnik ministra za zunanje zadeve Amr Ramadan, je bilo namenjeno pregledu makroekonomske situacije v obeh državah, bilateralnega gospodarskega sodelovanja in identifikaciji priložnosti za prihodnje sodelovanje. V delegaciji so sodelovali predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Tržnega inšpektorata RS. Podpisan je bil Memorandum o soglasju o sodelovanju na področju varstva potrošnikov in nadzora trga med Tržnim inšpektoratom RS in Agencijo za varstvo potrošnikov Egipta. 

 

Ob zaključku je bil podpisan protokol zasedanja MK, ki predstavlja osnovo za nadaljnje poglabljanje bilateralnih gospodarskih odnosov. Naslednje zasedanje komisije bo potekalo v Ljubljani. V času zasedanja MK je potekal tudi Peti dan Luke Koper v Egiptu, kjer so se zbrala slovenska in egiptovska podjetja z namenom utrjevanja poslovnih vezi in sklepanja novih poslovnih dogovorov. Zbrane sta nagovorila tudi slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar in egiptovski zunanji minister Sameh Hassan Shoukry. 


Minister dr. Miro Cerar je poudaril, da je Dan Luke Koper pomemben tradicionalen dogodek, ki združuje podjetnike iz logistike in transporta iz obeh držav. Poudaril je, da je Luka Koper najpomembnejše pristanišče v severnem Jadranu in predstavlja vrata v Evropo ter da Vlada Republike Slovenije spremlja aktivnosti za investicije v izgradnjo novih železniških povezav s pristaniščem, kar bo dodatno okrepilo strateško pozicijo pristanišča in izboljšalo kvaliteto in hitrost pretovora.