Skoči na vsebino

NOVICA

DS Božič se je udeležil neformalnega zasedanja Sveta za splošne zadeve v Bukarešti

Bukarešta, 12. marec 2019 – Državni sekretar Dobran Božič se je včeraj in danes udeležil neformalnega zasedanja Sveta za splošne zadeve v Bukarešti. V ospredju razprave sta bila večletni finančni okvir in nova strateška agenda EU ter prihodnje volitve v Evropski parlament.


Na povabilo romunskega predsedstva je 11. in 12. marca 2019 v Bukarešti potekalo neformalno srečanje ministrov in državnih sekretarjev za evropske zadeve. Romunsko predsedstvo je na delovni večerji, ki so se je včeraj udeležili predstavniki držav kandidatk, organiziralo izmenjavo mnenj o njihovi evropski perspektivi in širitvi EU. Osredotočili so se na pričakovanja, povezana na širitvena poročila o napredku posameznih držav, ki jih bo Evropska komisija objavila konec maja, torej po volitvah v Evropski parlament.


Danes so se člani Sveta za splošne zadeve osredotočili na razpravo o novem proračunu EU, predvsem o možnostih za njegovo večjo fleksibilnost. Državni sekretar Božič je pozdravil ambiciozni pristop na področju migracij, varnosti, digitalizacije, raziskav in mladih. Ocenil je, da predlog Komisije izboljšuje prožnost večletnega finančnega okvira in njegovo odzivnost na nepredvidene dogodke in nove prioritete. Pri tem je opozoril, da je treba najti pravo ravnovesje glede fleksibilnosti znotraj programov in med samimi programi bodočega proračuna EU. Pozval je k pospešitvi pogajanj, da bi jih zaključili do oktobra letos.


Ministri in državni sekretarji so nadaljevali srečanje z izmenjavo mnenj o ključnih prioritetah za delovanje EU v naslednjih petih letih ter o pripravi nove strateške agende. Državni sekretar Božič se je zavzel za enotno Unijo, ki bo osredotočena na spoštovanje skupnih vrednot in vladavine prava. Izrazil je pričakovanje, da bo nova strateška agenda kot prioritetne usmeritve izpostavila nadaljnji razvoj ekonomske in monetarne unije, krepitev enotnega trga, gospodarsko in socialno konvergenco znotraj EU, širitev, pa tudi odpravo notranjih mej v EU. Slovenija se je zavzela za napredek pri širitveni politiki in poudarila, da ta lahko okrepi stabilnost in strateške prednosti EU ter pripomore k njenemu uspešnemu soočanju z globalnimi izzivi.


Srečanje se je zaključilo z delovnim kosilom, na katerem so udeleženci izmenjali mnenja o majskih volitvah v Evropski parlament, o izzivih, povezanih s tem, ter o pričakovanjih glede prihodnjega institucionalnega ustroja EU. Državni sekretar je poudaril, da rabimo pozitivno volilno kampanjo, z jasnimi sporočili o prednostih, ki jih EU nudi svojim državljanom, ter z jasno izraženo podporo temeljnim evropskim vrednotam.