Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ob dnevu žensk začenjamo projekt "mladih veleposlanic"

Ljubljana, 8. marec 2019 – V sklopu obeleževanja mednarodnega dneva žensk na Ministrstvu za zunanje zadeve, v sodelovanju s tujimi veleposlanicami v Sloveniji, začenjamo projekt "mlade veleposlanice", cilj katerega je dijakinjam približati vlogo in aktivnosti žensk na področju mednarodnih odnosov, zunanjih zadev in diplomacije.

 

Enakost spolov in krepitev vloge žensk sodijo med prioritetna področja delovanja slovenske zunanje politike. Napredek na tem področju je viden in pomemben, a so pred nami tudi številni izzivi, tako doma kot v mednarodni skupnosti. Spodbujanje enakih možnosti, vključno z enakostjo spolov in krepitvijo moči deklic in žensk je prepoznano kot ključno za doseganje razvoja, temelj spoštovanja človekovih pravic in zagotavljanje družbene pravičnosti. Slovenija stremi k temu z aktivnostmi v mednarodnih organizacijah, v bilateralnih odnosih in s podporo razvojnim projektom na terenu. Na ministrstvu si prizadevamo osveščati in namene spreminjati v dejanja. S tem v mislih smo zasnovali projekt "mladih veleposlanic", ki ga je danes skupaj z nekaterimi veleposlanicami v Ljubljani otvorila državna sekretarka veleposlanica Simona Leskovar.

 

V projektu "mlade veleposlanice" bo sodelovalo deset dijakinj drugih in tretjih letnikov slovenskih srednjih šol, ki so bile izbrane s posebnim natečajem. Tekom leta jim bo omogočen edinstven vpogled v aktivnosti slovenskih in tujih veleposlanic na področju diplomacije in mednarodnih odnosov, naslavljanja aktualnih globalnih vprašanj ter predstavljanja stališč in delovanja diplomaciji, gospodarstvu in širše. Dijakinje bodo v sklopu projekta z veleposlanicami preživele dan na delovnem mestu. Udeležile se bodo več dogodkov z mednarodno vsebino, skupinskih in posameznih pogovorov in srečanj s predstavniki poslovnega, akademskega, kulturnega in športnega sveta ter sodelovale na  Strateškem forumu Bled za mlade septembra 2019.

 

S projektom želimo mlade ženske spodbuditi k ambicioznem razmisleku o svoji prihodnosti in morebitni karieri na področju diplomacije in mednarodnih odnosov, vključno z aktivno participacijo pri iskanju odgovorov na vsa aktualna vprašanja globalne skupnosti.