Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državna sekretarka Leskovar na obisku v Ženevi

Ženeva, 26. februar 2019 – Državna sekretarka Simona Leskovar je 25. in 26. februarja v okviru obiska v Ženevi nagovorila Konferenco za razorožitev, nastopila na donatorski konferenci za Jemen in se udeležila visokega dela 40. zasedanja Sveta OZN za človekove pravice. Opravila je vrsto pogovorov z vodji mednarodnih organizacij v Ženevi ter s posameznimi visokimi predstavniki držav.

 

Državna sekretarka Leskovar je v nastopu na Svetu OZN za človekove pravice predstavila slovenske prioritete in aktivnosti na področju človekovih pravic ter stališča glede nekaterih perečih vprašanj v pristojnosti Sveta, vključno s stanjem človekovih pravic v Jemnu, Mjanmaru, Sudanu, Siriji, Ukrajini in Venezueli. Najavila je slovensko kandidaturo za članstvo v Svetu za obdobje 2026 – 2028. 

 

Svet OZN za človekove pravice so med drugim nagovorili tudi generalni sekretar OZN António Guterres, predsedujoča 73. zasedanju Generalne skupščine OZN María Fernanda Espinosa Garcés in visoka komisarka OZN za človekove pravice Michelle Bachelet. V splošni razpravi so sodelovali visoki predstavniki več kot 70 držav. 

 

Državna sekretarka Leskovar je nastopila tudi na visokem segmentu Konference o razorožitvi, kjer je izpostavila trdno slovensko zavezo za ohranitev učinkovitega mednarodnega nadzora nad orožjem, ki temelji na pogodbah, razoroževnaju in neširjenju jedrskega orožja, ključnih elementih varnosti v Evropi. Zavzela se je za nadaljevanje dela Konference in njeno širitev, tudi s Slovenijo, ki še ni njena članica.

 

V sklopu obiska v Ženevi je državna sekretarka Leskovar opravila pogovore z visokim komisarjem za begunce Filippom Grandijem, namestnico visoke komisarke OZN za človekove pravice Kate Gilmore, predsednikom Mednarodnega odbora Rdečega križa Petrom Maurerjem, predsednikom Sveta OZN za človekove pravice Colyjem Seckom in predsedujočim Konferenci za razorožitev Aidanom Liddleom. 

 

Sodelovala je tudi na donatorski konferenci za Jemen, ki je potekala 26. februarja 2019.