Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Pričenja se 40. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice

Ženeva, 22. februar 2019 – V ponedeljek, 25. 2. se začenja 40. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice, ki bo trajalo do 22. 3. 2019. Uvodnega ministrskega dela zasedanja se bo 26. februarja udeležila državna sekretarka Simona Leskovar. Slovenija bo na zasedanju prvič po treh letih članstva, ki ga je lani okronala s predsedovanjem Svetu, sodelovala v vlogi opazovalke.

 

Državna sekretarka bo v svojem nastopu predstavila slovenske prioritete v Svetu OZN za človekove pravice in stališča glede nekaterih perečih vprašanj v pristojnosti Sveta, vključno s stanjem človekovih pravic v Jemnu, Mjanmaru, Sudanu, Siriji, Ukrajini in Venezueli. Najavila bo tudi slovensko kandidaturo za članstvo v Svetu za obdobje 2026 – 2028.

 

Svet za človekove pravice bo v štirih tednih zasedanja med drugim obravnaval odpravo smrtne kazni in uresničevanje otrokovih pravic, stanje človekovih pravic v Severni Koreji, Južnem Sudanu, Siriji in na okupiranih palestinskih ozemljih, potekali pa bodo tudi interaktivni dialogi s posebnimi poročevalci, neodvisnimi izvedenci in preiskovalnimi komisijami, vključno s posebnimi poročevalci za okolje in človekove pravice, za manjšinska vprašanja in za zagovornike človekovih pravic. Za Slovenijo bo posebej pomembna predstavitev poročila posebnega poročevalca za vprašanja manjšin Fernanda de Varennesa o obisku v Sloveniji aprila lani.

 

Posebno pozornost bo Slovenija posvečala otrokovim pravicam, vprašanju okoljskih zagovornikov človekovih pravic, v okviru pregledov stanj človekovih pravic po svetu pa kršitvam človekovih pravic na okupiranih palestinskih ozemljih in v Jemnu. Zagovarjali bomo tudi skupne prioritete EU (https://www.consilium.europa.eu/sl/press/press-releases/2019/02/18/human-rights-council-adopts-conclusions-on-eu-priorities-in-un-human-rights-fora-in-2019/). Skupaj z drugimi DČ EU bomo sopredlagatelji resolucij o svobodi veroizpovedi ali prepričanja ter o stanju človekovih pravic v Mjanmaru. Skupaj z GRULAC bo EU sopredlagateljica resolucije o otrokovih pravicah, skupaj z Japonsko pa o stanju človekovih pravic v Demokratični ljudski republiki Koreji.aa