Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Obisk vodje Urada predsednika vlade Madžarske ministra Gulyása

Ljubljana, 22.2.2019 – Na obisku v Sloveniji se mudi vodja Urada predsednika vlade Madžarske minister Gergely Gulyás. Sprejel ga je državni sekretar Dobran Božič, s katerim sta obravnavala ključna odprta vprašanja EU, predvsem spoštovanje načel pravne države v EU. V okviru obiska ga je vljudnostno sprejel tudi minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar.

 

Državni sekretar Božič je s sogovornikom poudaril dobre partnerske odnose med Slovenijo in Madžarsko ter potrdil interes za nadaljevanje rednega dialoga med državama. Med pogovori so bile naslovljene aktualne zadeve Evropske unije. Posebno pozornost sta posvetila vprašanju spoštovanja vladavine prava v Evropski uniji. Državni sekretar Božič je poudaril, da je člen 7 Pogodbe o EU pomemben vzvod za zagotavljanje spoštovanja temeljnih vrednot EU.

 

Sogovornika sta izmenjala tudi stališča Slovenije in Madžarske glede priprave novega večletnega finančnega okvira EU za obdobje 2021–2027 (VFO), v okviru razprave pa sta poudarila predvsem pomen časovnice sprejetja VFO ter ustreznega financiranja kohezijske in skupne kmetijske politike. V zvezi z brexitom sta izrazila upanje, da bo možno doseči dogovorno rešitev o izstopu Združenega kraljestva iz EU, pri tem pa izpostavila pomen nadaljnje enotnosti EU27.