Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Politične konzultacije državne sekretarke Simone Leskovar z namestnikom zunanjega ministra Ruske federacije Aleksandrom Gruškojem

Moskva, 21. februar 2019 - Državno sekretarko Simono Leskovar je 21. februarja na političnih konzultacijah gostil namestnik zunanjega ministra Ruske federacije Aleksander Gruško. Konzultacije so del rednega dialoga med Slovenijo in Rusko federacijo in potekajo skladno z Načrtom delovnih konzultacij med ministrstvoma za zunanje zadeve. Ob tej priložnosti je bil podpisan načrt konzultacij za leto 2019.

 
Državna sekretarka Leskovar in namestnik ministra za zunanje zadeve Ruske federacije Gruško sta dvostranske odnose ocenila kot dobre in prijateljske. Ruska federacija za Slovenijo ostaja pomemben gospodarski partner tako na strani izvoza in vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini kot na področju turizma, pri čemer smo v letu 2018 zaznali rast blagovne in turistične menjave med državama. Pomembno vlogo pri izboljšanju gospodarskega sodelovanja ima tudi Medvladna komisija za gospodarsko sodelovanje.


Sogovornika sta poudarila pomen sodelovanja v mednarodnih organizacijah in multilateralnih forumih. Državna sekretarka Leskovar je izpostavila stike na kulturnem področju in pomen sezone slovenske kulture, ki je v letu 2018 potekala v Ruski federaciji. Spomnila je na 15. obletnico Foruma slovanskih kultur, ki bo junija obeležena v Ljubljani. Dobri odnosi med državama se odražajo tudi skozi slovesnosti pri Ruski kapelici, katere se vsako leto udeležujejo visoki državni in verski predstavniki Ruske federacije. Državna sekretarka Leskovar je povedala, da je slovenska stran zadovoljna glede načrtovane postavitve spomenika vsem slovenskim žrtvam prve in druge svetovne vojne, ki so padli na ruskem ozemlju. Na srečanju je bilo govora tudi o aktualnih razmerah po svetu, krizi v Ukrajini, položaju na Zahodnem Balkanu, Siriji in razmerah na Bližnjem Vzhodu.

 

Državna sekretarka Leskovar je izrazila interes za realizacijo obiska slovenskega predsednika Vlade ter ministra Lavrova, v imenu ministra dr. Cerarja povabila, da se septembra udeleži Strateškega foruma Bled.

 

Državna sekretarka Leskovar se je v sklopu konzultacij v Moskvi vljudnostno srečala še z drugim namestnikom zunanjega ministra Ruske federacije, veleposlanikom Pankinom.