Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Obisk britanskega zunanjega ministra Hunta v Sloveniji

Ljubljana, 21. februar 2019 – Podpredsednik vlade in zunanji minister dr. Miroslav Cerar je na delovnem srečanju gostil britanskega zunanjega ministra in poslanca Jeremyja Hunta. Vljudnostno ga je sprejel tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

 

Minister Hunt je v okviru turneje po evropskih državah na delovnem obisku v Sloveniji. Britanska vlada v prizadevanju za potrditev sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije v britanskem parlamentu nadaljuje dialog z Brusljem in državami članicami Evropske unije.

 

Ministra sta odnose med Slovenijo in Združenim kraljestvom ocenila kot odlične, pri čemer med državama poteka reden političen dialog na vseh ravneh. Državi krepita dvostransko sodelovanje na področju gospodarstva, turizma, investicij, znanosti, izobraževanja in kulture. Blagovna menjava med državama zadnja leta raste in je lani prvič presegla eno milijardo evrov.

Minister Hunt je predstavil postopek sprejemanja izstopnega sporazuma v britanskem parlamentu in britanske poglede na možne poti naprej. Minister dr. Cerar je poudaril pomen iskanja izvedljivih in zadovoljivih rešitev tako za EU kot Združeno kraljestvo in odgovornost v prizadevanju za potrditev izstopnega sporazuma, ki je najboljši možen kompromis, ki bi omogočil urejen izstop in v največji možni meri omilil negativne posledice tako za državljane kot za gospodarstvo.

 

V Združenem kraljestvu živi okrog 5000 Slovencev, v Sloveniji pa okrog 700 britanskih državljanov, in ministra sta se strinjala, da bosta državi zagotovili vzajemno ohranitev njihovih pravic tudi v primeru neurejenega izstopa.

 

Sogovornika sta se strinjala, da bosta državi ne glede na brexit krepili zavezništvo v zvezi NATO ter sodelovanje na področju utrjevanja na pravilih temelječega mednarodnega reda, multilateralizma in zagotavljanja evroatlantske perspektive držav regije Jugovzhodne Evrope.