Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državni sekretar Dobran Božič sopredsedoval 8. zasedanju skupne slovensko-ukrajinske komisije za trgovinsko in gospodarsko sodelovanje

Kijev, 12. februar 2019 - Danes je v Kijevu potekalo 8. zasedanje Skupne slovensko-ukrajinske komisije za trgovinsko in gospodarsko sodelovanje. Slovensko delegacijo je vodil državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Dobran Božič, ki je sopredsedoval zasedanju. Na ukrajinski strani je zasedanje vodil Minister za kulturo Jevgen Niščuk. 


Zasedanje je bilo namenjeno pregledu  makroekonomske situacije v obeh državah, bilateralnega gospodarskega sodelovanja in identifikaciji priložnosti za prihodnje sodelovanje. V delegaciji so sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za kulturo in Tržnega inšpektorata RS. Protokol zasedanja Komisije, ki je bil podpisan ob zaključku, predstavlja osnovo za nadaljnje poglabljanje bilateralnih gospodarskih odnosov. 


V dopoldanskem času je potekal poslovni forum v organizaciji Ukrajinske gospodarske zbornice, na katerem so sodelovala slovenska in ukrajinska podjetja. Sodelovalo je trinajst predstavnikov slovenskih in več kot trideset ukrajinskih podjetij. Državni sekretar je skupaj s sopredsedujočim komisiji odprl poslovni dogodek. Poudaril je naraščajoče zanimanje Slovenije za poglobitev poslovnega sodelovanja z Ukrajino, kjer svoje priložnosti, poleg tradicionalnih panog kot so farmacija, bela tehnika in industrija, iščejo tudi mlada in inovativna podjetja. Velik poudarek tokratnega obiska pa je bil tudi na športu in športni opremi. Ob robu zasedanja skupne komisije je bil podpisan tudi memorandum o soglasju med Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter ukrajinskim Ministrstvom za mladino in šport na področju športa.


Državni sekretar je ob tej priliki opravil bilateralno srečanje z namestnikom ministra za zunanje zadeve Ukrajine Vasilom Bodnarjem. Sogovornika sta obravnavala dvostranske odnose med državama, aktualne varnostne razmere v Ukrajini ter sodelovanje med EU in Ukrajino in s tem povezanega procesa izvajanja reform.