Skoči na vsebino

NOVICA

Sprejem ob slovenskem kulturnem prazniku za kulturne atašeje v Sloveniji

Ljubljana, 6. februar 2019 - Ob dnevu slovenskega kulturnega dne je generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo Alenka Suhadolnik gostila sprejem za tuje diplomate v Republiki Sloveniji, ki pokrivajo področje kulture, ter vodje tujih kulturnih inštitutov v Ljubljani. Sprejema so se udeležili tudi predstavniki mestnih kulturnih ustanov.

 

Mesto Ljubljana je eno tistih mest, ki področje kulture podpira in skrbno razvija. V preteklosti je bilo imenovano v mrežo UNESCO-vih kreativnih mest ter leta 2015 prejelo naziv UNESCO-ve prestolnice literature.

 

V času sprejema se je zvrstilo šest predstavitev:

 

Mateja Demšič, vodja Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana, je med drugim predstavila kandidaturo Mesta Ljubljana za evropsko prestolnico kulture 2025. Ga. Demšič je izpostavila je pomen svobode ustvarjanja in mednarodne odprtosti in izmenjav na področju kulturnega ustvarjanja.

 

Nevenka Šivavec,  direktorica MGLC, je predstavila Švicerijo ter Mednarodni Grafični in Likovni center, ki je specializiran muzej in producent grafične in sodobne umetnosti.

 

Blaž Peršin, direktor MGML, je predstavil projekt prenove Cukrarne, ki bo v Mestu Ljubljana začenši z 2021 ponudil nove sodobne galerijske prostore, ki bo pomembno popestril ponudbo na področju vizualne in likovne umetnosti.

 

Luka Frelih je predstavil spletna portala culture.si in kulturnik.si. Te dve spletni aplikaciji omogočata pregled nastopa slovenskih ustvarjalcev tako v tujini kot doma.

 

Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo je predstavila delovanje agencije s ciljem nastopa v Bologna 2021, kjer bo Slovenija častna gostja mednarodnega sejma otroških knjig, in Frankfurt 2022, kjer bo Slovenija častna gostja knjižnega sejma.

 

Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra je predstavila izzive slovenskih filmskih ustvarjalcev. Ga. Bučar se je zahvalila Ministrstvu za zunanje zadeve za promocijo Slovenskega filma v tujini.

 

Namen sprejema je bilo zbranemu diplomatskemu občinstvu predstaviti srednjeročne kulturne projekte Mestne občine Ljubljana ter dveh javnih agencij, Javne agencije za knjigo ter Slovenskega filmskega centra.