Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državna sekretarka Leskovar na Svetovnem vladnem vrhu in bilateralnih konzultacijah v ZAE

Dubaj, 11. februar 2019 - Državna sekretarka Simona Leskovar se je na povabilo vlade Združenih arabskih emiratov 10. in 11. februarja 2019 udeležila mednarodne konference Svetovni vladni vrh (World Government Summit), katere rdeča nit so vprašanja boljšega vodenja in upravljanja ter trajnostni razvoj vseh področjih družbenega življenja. Več kot 4500 udeležencev z vsega sveta, vključno s številnimi voditelji in ključnimi predstavniki mednarodnih organizacij, izmenjuje izkušnje in naslavlja izzive prihodnjega razvoja sveta, od vprašanj četrte industrijske revolucije, prihodnosti globalne trgovine, postkonfliktnega vladanja, do digitalizacije, izobraževanja, umetne inteligence in razvoja tehnologije, sreče in dobrega počutja ter tolerance in medsebojnega spoštovanja. 


Državna sekretarka Simona Leskovar je v sklopu obiska v ZAE opravila politične konzultacije z dr. Anwarjem Gargashem, državnim ministrom za zunanje zadeve v kabinetu predsednika Vlade Združenih arabskih emiratov in Ahmedom Sarijem Al Mazroueijem, podsekretarjem Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje ZAE. V pogovorih so bili potrjeni dobri dvostranski odnosi med državama ter možnosti za njihovo krepitev na vseh področij skupnega interesa, od ekonomije in turizma, do izobraževanja in znanosti. Državna sekretarka Leskovar je izpostavila pomen odprtja rezidenčnega veleposlaništva Republike Slovenije v Abu Dabiju za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja, tudi v luči prihajajoče svetovne razstave, ki bo leta 2020 organizirana v ZAE. V pogovorih so sogovorniki izmenjali poglede na aktualna politična vprašanja mednarodne skupnosti ter potrdili interes za skupno sodelovanje preko Mednarodne organizacije za deminiranje in človekovo varnost (ITF) v Jemnu. 

Državna sekretarka Leskovar je ob robu konference opravila posamezna dvostranska srečanja, vključno s profesorjem Jeffreyem Sachsom iz Univerze Columbia, nekdanjim generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-moonom in posebnim odposlancem za podnebni vrh OZN 2019, veleposlanikom Luisom Alfonsom de Albo. 


V sklopu obiska v Dubaju si je državna sekretarka Leskovar ogledala še prizorišče EXPO2020, tematsko izhodišče katerega je ‘povezovanje idej za prihodnost’. Slovenija se bo na svetovni razstavi v Dubaju med 20. oktobrom 2020 in 10. aprilom 2021 predstavila v samostojnem paviljonu, in sicer na temo trajnosti. Tovrstno sodelovanje pomeni odlično priložnost nastopa slovenskega gospodarstva in njegovega tehnološkega sektorja na trgu, ki ima velike investicijske zmogljivosti in ki naj bi po pričakovanjih gostil več kot 25 milijonov obiskovalcev.