Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Cerar sprejel predsednika makedonskega Sobranja mag. Xhaferija

Ljubljana, 11. februar 2019 - Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je danes na pogovor sprejel predsednika makedonskega Sobranja mag. Talata Xhaferija, ki se na povabilo predsednika Državnega zbora RS, mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

 

Minister dr. Cerar je sogovorniku čestital za prevzemanje odgovornosti in proaktivnost aktualnih makedonskih oblasti glede reševanja problematike imena države. Podpis Prespanskega sporazuma, ki je rešil dolgoletni spor glede imena z Grčijo ter njegova implementacija je zgodovinska odločitev, ki lahko predstavlja vzor celotni regiji. 

 

Sogovornika sta potrdila odlične, prijateljske dvostranske odnose, ki se kažejo tudi v kontinuirani podpori Slovenije makedonskim evroatlantskim aspiracijam. Predsednik Sobranja mag. Xhaferi se je zahvalil za vso dosedanjo podporo in pomoč Slovenije pri teh prizadevanjih in opisal potek reform, ki jih izvajajo v procesu približevanja EU.

 

Minister dr. Cerar je potrdil trdno podporo Slovenije makedonskemu napredku na evroatlantski poti in poudaril, da smo se V Sloveniji tudi zato odločili za tako hitro ratifikacijo Protokola o pristopu Republike Severne Makedonije k Severnoatlantski pogodbi. Naslednji korak na evroatlantski poti pričakujemo že junija letos, ko se bo Slovenija zavzemala in s strani EU pričakovala začetek makedonskih pogajanj za članstvo v EU.

 

Predsednik Sobranja mag. Xhaferi je orisal aktualno notranjepolitično dogajanje, sogovornika pa sta se v pogovoru dotaknila tudi aktualnih razmer v regiji Zahodnega Balkana in se strinjala, da je makedonsko-grški primer dokazal, da se odprta vprašanja lahko rešujejo.