Skoči na vsebino

NOVICA

Minister dr. Cerar sprejel predsednika makedonskega Sobranja mag. Xhaferija

Ljubljana, 11. februar 2019 - Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je danes na pogovor sprejel predsednika makedonskega Sobranja mag. Talata Xhaferija, ki se na povabilo predsednika Državnega zbora RS, mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

 

Minister dr. Cerar je sogovorniku čestital za prevzemanje odgovornosti in proaktivnost aktualnih makedonskih oblasti glede reševanja problematike imena države. Podpis Prespanskega sporazuma, ki je rešil dolgoletni spor glede imena z Grčijo ter njegova implementacija je zgodovinska odločitev, ki lahko predstavlja vzor celotni regiji. 

 

Sogovornika sta potrdila odlične, prijateljske dvostranske odnose, ki se kažejo tudi v kontinuirani podpori Slovenije makedonskim evroatlantskim aspiracijam. Predsednik Sobranja mag. Xhaferi se je zahvalil za vso dosedanjo podporo in pomoč Slovenije pri teh prizadevanjih in opisal potek reform, ki jih izvajajo v procesu približevanja EU.

 

Minister dr. Cerar je potrdil trdno podporo Slovenije makedonskemu napredku na evroatlantski poti in poudaril, da smo se V Sloveniji tudi zato odločili za tako hitro ratifikacijo Protokola o pristopu Republike Severne Makedonije k Severnoatlantski pogodbi. Naslednji korak na evroatlantski poti pričakujemo že junija letos, ko se bo Slovenija zavzemala in s strani EU pričakovala začetek makedonskih pogajanj za članstvo v EU.

 

Predsednik Sobranja mag. Xhaferi je orisal aktualno notranjepolitično dogajanje, sogovornika pa sta se v pogovoru dotaknila tudi aktualnih razmer v regiji Zahodnega Balkana in se strinjala, da je makedonsko-grški primer dokazal, da se odprta vprašanja lahko rešujejo.