Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Odziv Ministrstva za zunanje zadeve ob obeleževanju dneva spomina 10. februarja v Italijanski republiki

Ministrstvo za zunanje zadeve ob obeleževanju dneva spomina 10. februarja v Italijanski republiki poudarja pomen spoštovanja spomina na tragične dogodke vojnega in povojnega obdobja. Poklon žrtvam je temeljno civilizacijsko dejanje, ki je neločljivo povezano z vrednotami sprave in sožitja med narodi. Na teh vrednotah temelji tudi Evropska unija, ki je nastala s ciljem, da se nikoli več ne ponovijo strahote obeh svetovnih vojn in totalitarnih režimov 20. stoletja.


Včerajšnji poskusi enostranske in selektivne interpretacije zgodovinskih dogodkov na obmejnem prostoru Slovenije in Italije niso v duhu omenjenih vrednot. Dodatno skrb vzbujajo izjave v smeri zgodovinskega revizionizma, ki so v nasprotju s temeljnimi načeli evropske ureditve, določenimi s Helsinško sklepno listino o varnosti in sodelovanju v Evropi.  

 

Ministrstvo za zunanje zadeve ob tem ponovno izpostavlja, da je ustrezno izhodišče za razumevanje dogodkov vojnega in povojnega obdobja skupno poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije "Slovensko-italijanski odnosi 1880-1956" iz leta 2000.

 

Minister dr. Miro Cerar v današnji izjavi: Zgodovina območja ob meji, zgodovina Primorcev je težka. Fašizem je pustošil po slovenskem ozemlju in pustil rane in bolečino. Evropska unija je zrasla na liberalnih vrednotah, na preprečevanju totalitarizmov, režimov, ki so tlačili svoje državljane ali državljane tujih držav. 

 

Prav tako je EU zrasla na preprečevanju sovraštva med narodi in državami. Zato so besede predsednika Evropskega parlamenta nesprejemljive, saj je vsakršno potvarjanje zgodovinskih dogodkov na obmejnem prostoru Sloveniji in Italije nedopustno.

 

Zgodovino je treba prepustiti zgodovinarjem in ne aktualni politiki.  Italija in Slovenija sta leta 2000 pripravili skupno poročilo Slovensko-italijanski odnosi v prvi polovici prejšnjega stoletja. To poročilo zgodovinarjev je stvar razumevanja zgodovinarjev obeh strani in temelj za razumevanje zgodovine našega območja.

 

Poklon vsem žrtvam pa je temeljno civilizacijsko dejanje, ki je povezano z vrednotami sprave in sožitja med narodi.

 

Kot minister za zunanje zadeve bom predsedniku Antoniu Tajaniju poslal pismo, v katerem ga bom spomnil na skupni dokument iz leta 2000 ter ga opomnil na nedopustnost njegovih izjav.

 

Izjava ministra dr. Cerarja