Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Cerar v Washingtonu o pomenu kulture pri vzpostavljanju slovenske državnosti

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je, v sredo, 6. februarja 2019 zvečer, na veleposlaništvu Slovenije v Washingtonu udeležil sprejema ob slovenskem kulturnem prazniku.

 

Na dogodku so predstavili dva nedavno v ZDA najdena izvirna Prešernova rokopisa s pesmima Slovo od mladosti in Dohtar ter odprli razstavo Prešeren v popularni glasbi, ki jo je pripravil Gorenjski regionalni muzej iz Kranja. O izvirnih rokopisih je več zanimivosti povedal prof. dr. Luka Zibelnik iz Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik Ljubljanske univerze z lektoratom v Clevelandski državni univerzi.

 

Zunanji minister dr. Cerar je v nagovoru izpostavil pomen kulture pri vzpostavljanju slovenske narodne identitete in državnosti. Spomnil je, da slovenska himna, Prešernova Zdravljica prinaša pomembno sporočilo o prijateljstvu med narodi ter poziva k svobodoljubju in miru. Dejal je, da zato tudi ni presenetljivo, da na glavnem trgu slovenske prestolnice stoji kip pesnika in ne vojščak. Zunanji minister dr. Cerar je ob tem poudaril, da slovenska zunanja politika zasleduje prav te temeljne vrednote - spodbujanje prijateljstva med državami in narodi in prizadevanje za mir in sodelovanje. 


Minister dr. Cerar se je na sprejemu srečal s Slovenci in prijatelji Slovenije, ki živijo in delajo v Washingtonu. Med gosti je bil tudi evropski poslanec in prvi predsednik vlade RS Lojze Peterle, ki je prav tako nagovoril navzoče.

 

Gosti so bili izjemno navdušeni nad razstavo o uglasbitvi Prešernove poezije Gorenjskega muzeja, saj so lahko s pametnimi telefoni tudi poslušali izvedbe različnih žanrov in glasbenikov od šansona do roka.