Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Cerar na ministrskem srečanju Globalne koalicije zoper Daesh v Washingtonu

Washington, 6. februar 2019 – Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se danes v Washingtonu udeležuje srečanja Globalne koalicije zoper Daesh, kjer je izpostavil okrepljeno sodelovanje Slovenije v Koaliciji. V tem okviru v Erbilu od novembra 2018 deluje že sedmi slovenski kontingent pripadnikov Enote za specialno delovanje Slovenske vojske, ki pomaga pri usposabljanju oboroženih sil iraškega Kurdistana. Minister je obvestil tudi o aktivnostih Slovenije v boju proti terorizmu, nasilnemu ekstremizmu in preprečevanju radikalizacije. Območje Zahodnega Balkana ostaja za Slovenijo področje posebnega interesa in Slovenija je v njej posebej prepoznana z dvema ključnima pobudama, ki sta postali tudi del politik EU.
 
Zunanji ministri so poudarili, da je bilo v preteklem letu osvobojeno skoraj vse ozemlje pod nadzorom Daesh, in s tem izpod njegove nadvlade osvobojenih več kot 7,7 milijonov ljudi. Uničenje jedra Daesh je ključnega pomena tudi za oslabitev njegovih mrež in širjenja njegove ideologije. Mednarodno sodelovanje in izmenjava informacij sta zmanjšali njegovo zmožnost za delovanje na globalni ravni. Zmanjšal se je tudi vpliv Daesh na spletu. Vse države morajo sprejeti ustrezne ukrepe, da bodo borci in podporniki Daesh odgovarjali za svoja dejanja. Obenem so ministri poudarili, da Daesh še ni dokončno poražen in da se morajo prizadevanja koalicije nadaljevati.

Slovenija aktivno sodeluje, podpira in se pridružuje mednarodnim pobudam in ukrepom v boju proti terorizmu. Od leta 2014 sodeluje v Globalni protiteroristični koaliciji zoper Daesh, ki jo sestavlja 79 držav in organizacij, med drugim skoraj vse članice Nata in EU. Cilj koalicije je popoln poraz Daesha, tako na vojaškem, ideološkem kot tudi propagandnem področju, pri čemer sta med drugim pomembna stabilizacija osvobojenih območij kot tudi preprečevanje njegovega financiranja.
 
Minister dr. Cerar je izpostavil pomen enotnega odgovora mednarodne skupnosti in predstavil aktivnosti Slovenije na področju boja proti terorizmu, nasilnemu ekstremizmu in radikalizaciji. Omenil je, da je Slovenija posebej osredotočena na področje Zahodnega Balkana, kjer je prepoznana s pobudo boja proti terorizmu WBCTi (Western Balkans Counter Terrorism Intitiative) ter njeno širitvijo na celotno notranjo varnost na območju Jugovzhodne Evrope s pomočjo modela Integrativnega upravljanja notranje varnosti (Integrative Internal Security Governance - IISG).
 
Minister dr. Cerar je opozoril tudi na problematiko min in ostankov eksplozivnih sredstev, ki ovirajo vsako povojno obnovo in razvoj. Slovenija s podporo ITF –Ustanove za krepitev človekove varnosti podpira aktivnosti na področju odstranjevanja ubojnih sredstev in ozaveščanja o nevarnosti min v regiji.
 
Minister se bo zvečer udeležil tudi sprejema, ki ga veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu organizira ob kulturnem prazniku ter nagovoril goste ob otvoritvi razstave izvirnih Prešernovih rokopisov ter razstave "Prešeren in slovenska popularna glasba".