Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Posebni odposlanec zunanjega ministra Andrej Logar na konferenci OVSE o boju proti antisemitizmu v Bratislavi

Bratislava, 6. februar 2019  - Posebni odposlanec zunanjega ministra Andrej Logar se je v Bratislavi udeležil Mednarodne konference o boju proti antisemitizmu na območju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki jo je organizirala Slovaška kot predsedujoča organizaciji v letošnjem letu. Letošnja konferenca pomeni nadaljevanje Mednarodne konference o odgovornosti držav, institucij in posameznikov v boju proti antisemitizmu na območju  OVSE, ki jo je lansko leto kot predsedujoča organizaciji pripravila Italija. Sodelujoče in partnerske države OVSE na konferenci razpravljajo o različnih in komplementarnih pristopih za naslavljanje antisemizma; ugotavljajo pomen le-teh v kontekstu domačega okolja in okoliščin; razpravljajo, kako bi bilo mogoče omenjene strategije prilagoditi v luči socialnih sprememb, ki so posledica socialnih in internetnih medijev, in kako prek teh medijev najbolje doseči ljudi, še posebno mlade. Prav tako izmenjujejo mnenja, izkušnje in najboljše prakse ter iščejo celovite pristope za obravnavo antisemitizma in skupne priložnosti ter izzive pri spodbujanju tolerantnosti in nediskriminacije, vključno s pomočjo oblikovanja partnerstev z lokalnimi skupnostmi in verskimi voditelji.

 

Posebni odposlanec Logar je v svojem govoru na plenarnem delu konference izpostavil nesprejemljivost zanikanja holokavsta in antisemitizma v vseh njunih oblikah – predsodkov,  stereotipov in sovražnega govora. Hkrati je poudaril pomembnost boja proti antisemitizmu z naslavljanjem osnovnih vzrokov nestrpnosti in diskriminacije. Poudaril je, da je Vlada RS decembra 2018 sprejela pravno neobvezujočo delovno definicijo antisemitizma Mednarodne zveze za spomin na holokavst.

 

Posebni odposlanec Logar je izpostavil, da Slovenija od l. 2008 obeležuje mednarodni dan spomina na holokavst, s čimer se pokloni žrtvam holokavsta ter žrtvam drugih dejanj genocida. Pri tem je poudaril pomen izobraževanja in ozaveščanja. V ta namen je Ministrstvo za zunanje zadeve v zadnjih nekaj letih odločno podpiralo dejavnosti in dogodke kot sta Festival strpnosti, ki ga je organiziral  Judovski kulturni center Ljubljana, in projekt "ŠOA - spominjamo se" Centra Judovske kulturne dediščine, sinagoga Maribor. Prav tako je ministrstvo finančno podprlo zbornik o zgodovini slovenskih Judov in zbornik o genocidu nad Romi, prispevalo k oblikovanju spletne strani "Varuhi žlice", ter pripravilo in objavilo knjižico "Neznane sledi. Judovstvo, antisemitizem in holokavst v slovenski zgodovini", ki je bila razdeljena slovenskim osnovnim in srednjim šolam ter knjižnicam.

 

Osrednje teme letošnje mednarodne konference so varnost Judovske skupnosti; izobraževanje o naslavljanju antisemitizma in o holokavstu; vloga medijev in socialnih medijev pri pospeševanju strpnih skupnosti; ter vloga civilnih družb pri naslavljanju izzivov nestrpnosti in diskriminacije. Poleg plenarnega zasedanja so potekale še štiri tematske panelne razprave. Posebni odposlanec Logar je s kratkimi prispevki sodeloval na dveh panelih, in sicer panelu o varnosti Judovskih skupnosti in posameznikov ter panelu o vlogi izobraževanja pri naslavljanju antisemitizma in spodbujanju pobud za ohranjanje spomina na holokavst.

 

Konferenco sta otvorila predsedujoči OVSE, minister za zunanje in evropske zadeve Slovaške republike Miroslav Lajčak, in direktorica Urada za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) Ingibjörg Sólrún Gísladóttir. Na plenarnem delu so nastopili mdr. tudi generalni sekretar OVSE Thomas Greminger, ministrica za zunanje zadeve Republike Avstrije Karin Kneissl, ter nekateri predstavniki mednarodnih judovskih skupnosti in drugih organizacij.

 

Ob robu konference je posebni odposlanec Logar opravil številna bilateralna srečanja, med drugim z gostiteljem konference ministrom Lajčakom, z namestnikom zunanjega ministra Kazahstana Romanom Vassilenkom, državnim sekretarjem na ministrstvu za zunanje zadeve Romunije Alexandrum Victorjem Miculo in namestnico ministra za zunanje zadeve Albanije Artemis Dralo.