Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Zaveznice podpisale protokol o pristopu Makedonije k Severnoatlantski pogodbi

Bruselj, 6. februar 2019 – Stalni predstavniki držav članic Nata so danes na sedežu organizacije podpisali "Protokol k Severnoatlantski pogodbi o pristopu Republike Severne Makedonije". Slovenija pozdravlja ta ključni korak k polnopravnemu članstvu Makedonije v Zavezništvu.

Današnji podpis pomeni krepitev stabilnosti v strateško pomembni regiji Zahodnega Balkana, obenem pa predstavlja pomembno sporočilo, da Natova vrata ostajajo še naprej odprta. V imenu Slovenije je protokol podpisal veleposlanik in stalni predstavnik Slovenije pri Natu Jelko Kacin.

Slovenija je tradicionalna podpornica Natove politike odprtih vrat in širitve Zavezništva na Zahodni Balkan ter tako še naprej ostaja odločna zagovornica nadaljnje evroatlantske integracije držav Zahodnega Balkana, saj je ta ključna za varnost in blaginjo celotne regije ter širše.

Ob tem Slovenija svojo aktivno podporo makedonskemu članstvu v Zavezništvu izraža tudi z vodenjem Natove povezovalne pisarne v Skopju, na čelu katere je polkovnik SV Zoran Jankovič, ter z opravljanjem naloge Natovega kontaktnega veleposlaništva, katero je za obdobje 2019-2020 s 1. januarjem prevzelo Veleposlaništvo RS v Skopju.

Zaveznice so na vrhu Nata v Bruslju 11. julija 2018 Makedonijo povabile k pristopnim pogovorom za članstvo v Natu, potem ko sta Makedonija in Grčija 17. junija 2018 podpisali t.i. Prespanski sporazum. Makedonija bo postala polnopravna članica, ko bodo danes podpisani pristopni protokol ratificirale vse države zaveznice in bo tako pristopila k Severnoatlantski pogodbi.