Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Izjava ministra za zunanje zadeve RS dr. Mira Cerarja glede razvoja dogodkov v Venezueli

Zunanji minister dr. Miro Cerar je v današnji izjavi po seji parlamentarnega Odbora za zunanjo politiko povedal, da bo vladi predlagal, da Slovenija prepozna predsednika Nacionalne skupščine Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, z namenom izvedbe svobodnih, poštenih in demokratičnih predsedniških volitev.

 

Venezuela se v zadnjem desetletju sooča z globoko politično, gospodarsko in človekoljubno krizo. Pod pragom revščine živi tri četrtine prebivalstva. V zadnjih petih letih je državo zapustilo več kot dva milijona oseb, kar predstavlja enega največjih eksodusov prebivalstva v novejši zgodovini Latinske Amerike. Zaskrbljujoče je tudi stanje človekovih pravic, na kar že vrsto let opozarjajo Združeni narodi in druge mednarodne organizacije.

 

Po mnenju mnistra dr. Cerarja morajo biti vsem prebivalcem Venezuele zagotovljene pravice in svoboščine, vključno s pravico do mirnega zborovanja, svobodne izbire svojih voditeljev ter odločanja o svoji prihodnosti. Kakršnokoli nasilje je nedopustno, edina rešitev iz nastalih razmer je mirna pot.

 

Zato so potrebne nove, svobodne, transparentne in verodostojne predsedniške volitve. “V skladu s tem bom vladi predlagal, da Slovenija prepozna predsednika Nacionalne skupščine Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, z namenom izvedbe svobodnih, poštenih in demokratičnih predsedniških volitev,” je poudaril minister Cerar in dodal: “Postaviti se moramo na stran ljudi, demokracije in vladavine prava.”

 

20. maja 2018 so v Venezueli potekale predsedniške volitve, ki jih je že 8 dni kasneje EU enotno razglasila za nesvobodne in nepoštene ter brez potrebne legitimnosti. Nicolas Maduro je kljub vsem očitkom 10. januarja 2019 kljub temu prisegel kot venezuelski predsednik, toda že 23. januarja 2019 se je za začasnega predsednika razglasil predsednik nacionalne skupščine Juan Guaido.

 

31. januarja 2019 je Evropski parlament s 439 glasovi za, 104 proti in 88 vzdržanimi sprejel resolucijo, s katero je priznal Guaidoja za legitimnega začasnega predsednika Venezuele, dokler ne bodo izvedene nove svobodne, transparentne in verodostojne predsedniške volitve.

 

Guaidoja je za začasnega predsednika zaenkrat priznalo že 15 evropskih držav, med njimi tudi: Združeno kraljestvo, Francija , Španija, Nizozemska, Avstrija, Švedska, Danska in Nemčija.

 

Mednarodni napori, tudi delovanje na pobudo EU ustanovljene mednarodne skupine za stike, so usmerjeni v podporo miroljubni stabilizaciji in demokratizaciji razmer v Venezueli ter pomoči pri lajšanju težkega humanitarnega položaja ljudi.

Video posnetek izjave za javnost MZZ dr. Mira Cerarja