Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

DS Simona Leskovar se je udeležila 5. ministrskega zasedanja EU - LAS

Bruselj, 4. februar 2019 – Državna sekretarka Simona Leskovar se je danes udeležila petega ministrskega zasedanja EU – Liga Arabskih držav.


Redno letno ministrsko zasedanje je bilo med drugim namenjeno pripravi prvega vrha EU-LAS, ki naj bi potekal 24. in 25. februarja v Egiptu. Ministrsko zasedanje sta vodila visoka predstavnica za skupno zunanjo in varnostno politiko EU Federica Mogherini in minister za zunanje zadeve Republike Sudan Mohamed Ahmed Al Dirdeiry, v vlogi predsedujočega svetu ministrov LAS, na njem pa so sodelovali generalni sekretar LAS Ahmed Aboul Gheit ter preko 25 zunanjih ministrov držav EU in LAS. Udeleženci ministeriala so naslovili številna regionalna politična, varnostna in humanitarna vprašanja. V ospredju so bile zaskrbljujoče razmere v Jemnu, palestinsko vprašanje, migracije, radikalizacija in mednarodni terorizem. Udeleženci so razpravljali tudi o razmerah v Siriji, Libiji in Iraku.


Državna sekretarka Leskovar je v nastopu poudarila potrebo po tesnem sodelovanju pri naslavljanju humanitarnih kriz, neurejenih migracij, radikalizacije, mednarodnega terorizma in drugih izzivov ter izpostavila, da trenutne razmere in pogosto medsebojno povezani izzivi zahtevajo skupne napore mednarodne skupnosti. Državna sekretarka se je med drugim zavzela za večjo vključenost žensk in izpostavila tudi njihovo pozitivno vlogo v procesih deradikalizacije ter izgradnje in vzdrževanja miru.


Slovenija dejavno sodeluje v prizadevanjih EU za socialno-ekonomski razvoj širše regije. V več državah na Bližnjem vzhodu se nadaljujejo aktivnosti Slovenije na področju protiminskega delovanja, psihosocialne pomoči otrokom in opolnomočenja otrok skozi izobraževanje za človekove pravice. Državna sekretarka Leskovar je izpostavila največji slovenski humanitarni prispevek doslej, pol milijona evrov za postavitev obrata za razsoljevanje vode v Gazi ter predstavila aktivnosti ITF – Ustanove za človekovo varnost v bližnjevzhodni regiji. Pozdravila je skupna prizadevanja za vzdrževanje kontinuiranega medkulturnega in med-verskega dialoga tako v okviru EU in Lige arabskih držav kot tudi na mednarodni ravni.

 
Ob robu zasedanja se je državna sekretarka Leskovar na ločenih bilateralnih srečanjih sestala z ministroma za zunanje zadeve Maroka in Kraljevine Jordanije, Nasserjem Bouritom in Aymanom Safadijem.