Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Konzultacije državnega sekretarja Dobrana Božiča s Poljsko

Ljubljana, 1. februar 2019 – Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Dobran Božič je danes na delovnem srečanju gostil državnega sekretarja za evropsko politiko v Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Poljske Szymona Szynkowskega vel Sęka.


Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad dobrimi odnosi med državama, tako na političnem kot gospodarskem področju. Menila sta, da državi dobro sodelujeta tako v regionalnih forumih kot v okviru EU in NATO.


V zvezi z regionalnim sodelovanjem je državni sekretar Božič izpostavil srečanje Pobude treh morij, ki ga bo Slovenija gostila junija letos. Sogovornika sta se strinjala, da lahko pobuda prispeva k razvoju prometne in energetske infrastrukture v Srednji Evropi, kar je v interesu obeh držav.


Posebno pozornost sta sogovornika namenila aktualnim evropskim temam. Izmenjala sta poglede na proces izstopa Združenega kraljestva iz EU in izrazila upanje, da bo vendarle prišlo do dogovora. Ob tem sta izrazila pomen nadaljnje enotnosti EU v procesu pogajanj.


V zvezi z vladavino prava in postopkom, ki ga Evropska komisija vodi proti Poljski znotraj Okvira za pravno državo, sta se sogovornika strinjala, da imata tako Slovenija kot Poljska skupen cilj glede spoštovanja vrednot EU in da si je potrebno prizadevati za čim prejšnjo rešitev tega vprašanja.


Izmenjala sta tudi stališča glede priprave novega večletnega finančnega okvira EU za obdobje 2021–2027 in poudarila pomen ustreznega financiranja kohezijske politike.


Izrazila sta potrebo po podpori EU državam Zahodnega Balkana in pomen širitvene perspektive EU za zagotavljanje stabilnosti in razvoja regije. Državni sekretar Szynkowski vel Sęk je v zvezi s tem predstavil aktivnosti Poljske, ki letos predseduje Berlinskemu procesu.